Mogyoróvajas-csokis keksz air fryerben sütve: pillanatok alatt kész
Kevés ínycsiklandóbb dolog van annál, mint amikor a mogyoróvaj és a csokoládé találkoznak egymással, és kekszként születnek újjá.
Aki szereti a könnyen elkészíthető házi süteményeket, annak ez a kelt tésztás, nagyon csokis zsemle esélyes, hogy az egyik kedvence lesz.
Az a különlegessége ennek a receptnek, hogy nem hagyományos sütőben, hanem air fryerben készülnek a bucik, érdemes kipróbálni a gépet sütisütésre is.
A tejet, a vajat és a cukrot egy lábasban kezdjük el felmelegíteni. Ha a keverék már langyos és a vaj is elolvadt, akkor szórjuk rá az élesztőt, keverjük össze, vegyük le a tűzről és pár percig hagyjuk hűlni.
A lisztet, a kakaót, a fahéjat és a sót tegyük bele egy keverőtálba. Keverjük össze, majd a közepére készítsünk egy mélyedést. Adjuk hozzá az élesztős keveréket, majd a tojást és a vaníliakivonatot.
A keverővel addig keverjük, amíg puha tésztát kapunk a keverékből. Ezután további 5 percig még keverjük, hogy a keverőszálról leváljon a tészta.
Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, és dagasszuk további 2-3 percig.
Ha nincs állványos keverőnk, akkor kézzel is elegendő kb. 10 percig gyúrni a hozzávalókat, majd a kész tésztát még további 2 percig.
A kész tésztát tegyük egy olajjal kikent tálba, takarjuk le konyharuhával, majd hagyjuk kelni kb. 1 órán át.
Ezután gyúrjuk át újból a tésztát, majd adjuk hozzá a citrushéjakat és a finomra vágott csokoládékat. Alaposan gyúrjuk össze a csokoládékkal együtt.
Ezután osszuk két részre a tésztát, és mindegyiket további 8 egyforma részre. A tésztadarabokat formázzuk golyókká.
Vajazzuk ki az air fryer kosarát, majd tegyünk bele annyi golyót, amennyi belefér a kosárba úgy, hogy az újabb kelesztés utáni méretükkel együtt is elférjenek majd.
Takarjuk le egy fóliával, és kelesszük újabb 30 percig. (Azokat is, amelyek nem fértek bele az első körben a kosárba.)
Az air fryert melegítsük elő 165 fokra. Amikor a gép felmelegedett, a zsemléket süssük meg kb. 20-25 perc alatt.
Amíg sülnek a zsemlék, készítsük el a mázat. Az ehhez szükséges cukrot keverjük a vízzel addig, amíg a cukor fel nem oldódik.
A kész zsemléket még forrón kenjük meg ezzel a mázzal, majd hagyjuk, hogy azok teljesen kihűljenek.
A kereszt mintázathoz a fehér csokoládét vágjuk apróra, majd vízgőz felett olvasszuk fel. Az elkészült csokoládét tegyük egy kinyomózsákba, és rajzoljuk meg a kereszteket a zsemlék tetejére.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu