Mézes-fokhagymás tofu nem csak vegáknak: jól megpirítva a legfinomabb
Mivel a tofunak teljesen semleges az íze, szuperül lehet fűszerezni, magába szívja az aromákat, úgyhogy bátran ízesítsd.
A tempeh egy természetes, növényi alapú húspótló, amelyet a szójababok fermentálásával készítenek. Felhasználása nagyon sokoldalú, hiszen süthető, főzhető, grillezhető és rengeteg étellel jól működik.
Nem állítom, hogy ez a vegán alternatíva teljes mértékben megegyezik a baconnel, mert nyilvánvalóan nem hús, de kellemesen ropogós, hússzerű állaga és pikáns, füstös íze van. Tökéletes választás, ha baconcsíkokra vágysz, mert amerikai palacsintához vagy egy tartalmas angol reggelihez tökéletesen passzol. De akár apró darabokra is morzsolhatod, és salátára vagy sült burgonyára is szórhatod.
A tempehszeleteket fektessük egy nagyobb serpenyőbe, öntsünk rájuk kevés vizet, és fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 10-15 percig. Szűrjük le, és tegyük félre.
Közben készítsük el a pácot. Egy kisebb tálban keverjük össze az összes többi hozzávalót, öntsük a tempehre, és hagyjuk pihenni 15 percig.
Fektessük a tempehszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, vagy amíg a széleik megpirulnak és roppanóssá válnak.
Vegyük ki a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig hűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu