Krémes hummusz vörös lencséből: ínycsiklandó, fehérjebomba kence
Ha szereted a csicseriborsóból készült hummuszt, akkor ezt a vörös lencsés variációt is kedvelni fogod: az alapok nagyon hasonlóak, mindössze a fűszerezésük tér el kissé.
A vörös lencse gazdag rostokban, B-vitaminokban, magnéziumban, és fontos fehérjeforrás lehet a vegetáriánus és vegán étrendet folytatók számára. Gyorsan megfő, és nem igényel előzetes áztatást, így akkor is érdemes számításba venni, ha nincs sok időd főzőcskézni.
A vörös lencse kiváló alapanyag levesekhez, pürékhez, fasírtnak, salátákba, de ínyenc főételt és főzeléket is készíthetsz belőle.
A vöröslencse-krémleves melengető, laktató fogás, amit a keleti fűszerek varázsolnak igazán izgalmassá. A tetejére kenyérkockákat, zöldfűszereket is tehetsz.
Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott póréhagymát, és dinszteljük meg.
Tegyük hozzá a felkockázott sárgarépát, a kis darabokra vágott krumplit és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk pár percig, majd tegyük hozzá a vörös lencsét, és öntsük fel az alaplével. Fűszerezzük sóval, borssal, gyömbérrel és kurkumával. Főzzük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Vegyük le az edényt a tűzről, és turmixoljuk össze. Öntsük hozzá a kókusztejet, majd forraljuk össze. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet. Adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Kóstoljuk meg, és amennyiben szükséges, dobjunk még hozzá fűszert.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu