Rostdús, puha muffin zablisztből – Méztől lesz igazán omlós a tészta

mézes zablisztes muffin cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészségesebb és ugyanolyan finom lesz a muffin, ha nem sima lisztből, hanem valamilyen maglisztből sütöd, érdemes kipróbálni.

A muffin készítésénél két dologra kell figyelni: a tésztát ne keverd túl, mert gumis lesz a végeredmény, és ne süsd túl, mert kiszárítod. Ettől eltekintve a lehető legegyszerűbb, kiadós süteményrecept, amelyet nem csak otthonra, ha vendégségbe mész, akkor is gyorsan meg tudsz sütni.

Az alapreceptet számtalan módon tudod variálni, talán a legnépszerűbb a csokis, de gyümölccsel is mindenképpen próbáld ki. A csokis egészen különleges változata a Sacher ízvilágú muffin, amelyet még baracklekvár is gazdagít.

Természetesen a muffint is egészségesebbé, rostdúsabbá teheted, akár egy hozzávaló kicserélésével: a sima liszt helyett zablisztet keverj a tésztába. Ha van otthon zabpelyhed, csak daráld le és tökéletes alapanyag lesz. A szaftosságról méz (esetleg juharszirup) gondoskodik, és kész is a tökéletes nassolnivaló kávé mellé. 

Zablisztes-mézes muffin

mézes zablisztes muffin reept

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 260 gramm zabliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál
  • 170 gramm méz
  • 250 milliliter tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 darab tojás
  • 50 gramm vaj (olvasztott)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a mézet, a tojásokat, a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és a tejet. Egy másik tálban keverjük össze a zablisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. A nedves és a száraz hozzávalókat forgassuk egybe. A szokásosnál hígabb tésztát fogunk kapni. Hagyjuk 5-10 percet állni. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy muffinformát béleljünk ki kapszlikkal. 

Kanalazzunk minden kapszliba 3/4-ig a tésztából. 

Süssük a muffinokat 15-16 percig, vigyázva, hogy ne süssük túl. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük