
Szaftos zabpelyhes muffin banánnal, répával és mézzel - Napokig puha marad a tésztája

Egy újabb keverem-kavarom muffinrecept, csak egy fokkal egészségesebb kiadásban.
A muffint mindenki szereti, szuperegyszerű recept, mégis az egyik legváltozatosabban elkészíthető sütemény. Sőt, nem is csak sütemény, hiszen sós verziói is léteznek.
Az alábbi recept egy picit egészségesebb, a zabpehelynek köszönhetően rostban gazdag - ehelyett zabkorpát is használhatsz -, a banánnak és répának hála pedig természetesen édes. Egy kis méz is kerül bele, de csak minimális, inkább a gyümölcs és a zöldség íze dominál. Vaj helyett kókuszzsírral is készülhet, ha pedig vegán változatban készítenéd, a tojást 3 evőkanál vízzel és 1 evőkanál lenmaggal helyettesítsd.
Ha édesszájú vagy és nem ragaszkodsz a diétás verzióhoz, érdemes több mézzel készíteni a tésztát, de akár még csokidarabokat is tehetsz bele.
Zabpelyhes muffin

Hozzávalók 12 darabhoz
- 140 gramm liszt
- 100 gramm zabpehely
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 2 darab banán
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál vaj
- 70 gramm méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 nagyobb darab répa
- 50 gramm dió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő 12 muffinformát, vajazzuk ki vagy tegyünk bele kapszlikat, de ha szilikon formát használunk, egyik sem szükséges.
A répát pucoljuk meg, majd reszeljük le.
A lisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban.
Egy másik tálban villa segítségével pürésítsük a banánt, majd adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a mézet, a vaníliakivonatot és a répát. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat.
Öntsük a masszát az előkészített formákba, mindegyikben 3/4-ig legyen a tészta. A muffinok tetejére tegyünk durvára vágott diót.
20-25 percig süssük őket, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!