Szaftos zabpelyhes muffin banánnal, répával és mézzel - Napokig puha marad a tésztája

muffin
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy újabb keverem-kavarom muffinrecept, csak egy fokkal egészségesebb kiadásban.

A muffint mindenki szereti, szuperegyszerű recept, mégis az egyik legváltozatosabban elkészíthető sütemény. Sőt, nem is csak sütemény, hiszen sós verziói is léteznek. 

Az alábbi recept egy picit egészségesebb, a zabpehelynek köszönhetően rostban gazdag - ehelyett zabkorpát is használhatsz -, a banánnak és répának hála pedig természetesen édes. Egy kis méz is kerül bele, de csak minimális, inkább a gyümölcs és a zöldség íze dominál. Vaj helyett kókuszzsírral is készülhet, ha pedig vegán változatban készítenéd, a tojást 3 evőkanál vízzel és 1 evőkanál lenmaggal helyettesítsd.

Ha édesszájú vagy és nem ragaszkodsz a diétás verzióhoz, érdemes több mézzel készíteni a tésztát, de akár még csokidarabokat is tehetsz bele.

Zabpelyhes muffin

muffin2

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 140 gramm liszt
  • 100 gramm zabpehely
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 2 darab banán
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • 70 gramm méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 nagyobb darab répa
  • 50 gramm dió
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő 12 muffinformát, vajazzuk ki vagy tegyünk bele kapszlikat, de ha szilikon formát használunk, egyik sem szükséges.

A répát pucoljuk meg, majd reszeljük le.

A lisztet, a zabpelyhet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sót keverjük össze egy tálban.

Egy másik tálban villa segítségével pürésítsük a banánt, majd adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a mézet, a vaníliakivonatot és a répát. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat.

Öntsük a masszát az előkészített formákba, mindegyikben 3/4-ig legyen a tészta. A muffinok tetejére tegyünk durvára vágott diót.

20-25 percig süssük őket, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük