
Az izraeli lecsó zöld változata borsóval, póréhagymával készül

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Krémes leves sült karfiolból: könnyed, mégis tápláló fogás

Krémsajttal töltött jalapeño paprika: pirosra sült bacon öleli körbe

Könnyed, pufi felhőpalacsinta: joghurtos a légies tészta

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből
A legizgalmasabb variáció, amikor egy receptnek csupán a szerkezete marad meg, de az alapanyagok mind lecserélődnek - ilyen ez a tojásos-zöldséges egytálétel is.
A shakshuka eredetileg egy paradicsomos, paprikás, fűszeres - a mi lecsónkhoz némiképp hasonló, de mégis egészen más - alapba buggyantott tojásos étel. Nagy előnye, hogy ugyanolyan jólesik reggelire, ebédre és vacsorára is, pillanatok alatt összedobható, szénhidrátszegény, viszont laktató, amellett még szép is, szóval egy étel, aminek csak jó tulajdonságai vannak.
Rengeteg verziója létezik, szokták hüvelyesekkel gazdagítani, hummusszal tálalni, de kétségkívül a zöld verziók a legvadabbak. Ottolenghi póréhagymával készíti, de vannak spenótos, zöldborsós verziók is, én most mindháromból tettem bele. Fontos, hogy a póréhagymát alacsony lángon egészen puhára kell párolni, máskülönben nem lesz képes elérni a kívánt szószos állagot.
Zöld shakshuka

Hozzávalók 4 személyre
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 250 gramm zöldborsó
- 150 gramm leveles spenót
- 0.25 teáskanál őrölt szerecsendió
- só, bors
- 6 darab tojás
- 2 teáskanál zaatar fűszerkeverék
- ízlés szerint feta sajt
Elkészítés:
A póréhagymát vékonyra szeljük, egy mély serpenyőbe olajat öntünk, erre tesszük, sózzuk, elkeverjük, és alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, míg egészen puha nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a spenótot, de ezeket már éppen csak puhulásig pároljuk. A raguba a fakanál segítségével kis mélyedéseket fúrunk, ezekbe a lukakba ütjük a tojásokat, megsózzuk, borsozzuk őket, szórunk rájuk szerecsendiót, majd alacsony lángon, fedő alatt addig sütjük, míg éppen a kívánt állagúak nem lesznek.
A legvégén megszórjuk a fűszerkeverékkel és fetát morzsolunk rá.
Fotók: Ács Bori/Sóbors