Könnyed, nyári zöldbableves: paprikás rántással az igazi

Zöldbableves paprikás rántással cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paprikás rántással készült tejfölös zöldbableves takarékos, egyszerű fogás, mely a nagyi konyháját idézi fel.

Tudom, manapság nehéz pénztárcakímélő recepteket találni, de nem is lehetetlen. A zöldbableves igazán olcsó lehet, ha az alábbi leírás szerint készül. Tegyük fel, van otthon alapkészletünk, vagyis só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, esetleg fokhagyma. Ezekre akkor már nincs is gond, de ha mégis venni kell, akkor sem lesz annyira rémisztő a végösszeg.

A zöldbab esetében számít, hogy friss vagy mirelit, és ha már fagyasztott, akkor milyen márkájú a termék. Bolti, saját márkás 1 kg 500-600 forintért kapható - bár szezonjában megéri rászánni többet, és frissel dolgozni. A tejfölnél szintén számít, milyet vesz az ember, 500 vagy akár 800 forint is lehet. A petrezselyem, ami opcionális, az pedig 200-300 forint, így nézve a 2000 forintot sem éri el a leves. Ha viszont picit tartalmasabbra vágysz, akkor nem árt utána még egy kis palacsinta.

Vagy…

Természetesen a leves gazdagabbá is tehető. Jót tesz neki a hagyma, sárgarépa, krumpli és a hús is. Ízlésre és pénztárcára van bízva, ki hogy készíti. Nagyanyáink a régi időkben gyakran ilyen egyszerű fogásokkal készültek a családnak, másodikként maximum lapcsánka vagy valamilyen pogácsa került az asztalra.

Zöldbableves paprikás rántással

Zöldbableves paprikás rántással ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg friss zöldbab vagy mirelit
  • só ízlés szerint
  • 1 darab babérlevél
  • kevés olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Ha friss babbal dolgozunk, akkor vágjuk le a végeit, daraboljuk fel tetszés szerint, majd alapos mosás után tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha mirelit babbal dolgozunk, akkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tegyük fel puhulni.

A babot addig főzzük, míg teljesen puha lesz (frissnél ez körülbelül 30-40 perc), közben adjuk hozzá a sót és a babérlevelet.

A rántáshoz az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, körülbelül 1 perc után a lisztet is keverjük hozzá. Amikor zsemleszínű lesz, akkor a fűszerpaprikát adjuk hozzá a levesből mért forró lével együtt (3-4 merőkanál). Alapos keverés utána a tejfölt is adjuk hozzá, majd a rántást keverjük a megpuhult zöldbabhoz, és 2-3 perc alatt forraljuk egybe.

Ha szeretnénk, friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk a levest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük