A legfinomabb, roppanós ecetes paprika: egész télen lesz mit adni a húsok mellé
Még most tedd el a ropogós ecetes paprikát, így egész télre lesz elegendő savanyúság.
Ha van olyan paradicsom a kertedben, ami nem érett be, vagy egyszerűen csak kiszúrtál néhány szimpatikus darabot a piacon, akkor bátran tedd el őket télire. Isteni csemege lesz belőle, és nem mindennapi színével igazi formabontó savanyúságot kínálhatsz a vasárnapi ebéd mellé.
Az eltevése nem sokban különbözik a klasszikus, savanyításhoz használt zöldségekétől, így a hozzá szükséges eszközök és hozzávalók is ismerősek lesznek. Fontos, hogy mint minden más alapanyag esetében, itt is csak az ép darabokat tedd az üvegekbe, és hasonló méretű szemeket válassz, vagy darabold méretre őket, hogy egyszerre készüljenek el. A receptben megadott mennyiségek 6-7 normál üvegre vonatkoznak.
A zöld paradicsom nyersen mérgező, ezért kizárólag főve vagy savanyúságként fogyaszd!
A paradicsomokat alaposan mossuk meg.
A megtisztított és csírátlanított üvegek aljára helyezzünk 2-3 hagymakarikát, 2-3 fokhagyma gerezdet, 1-1 kaprot, teáskanálnyi mustármagot és szemes borsot, majd ezekre pakoljuk a paradicsomot.
Ha kedveljük a pikánsabb ízeket, akkor 2-3 szelet csípős paprikát vagy tormacsíkot is szúrhatunk a zöldségek közé, esetleg petrezselyemmel díszíthetjük.
A léhez forraljuk össze a vizet, az ecetet, a sót és a cukrot, majd óvatosan öntsük az üvegekbe.
Az üvegeket átlátszó fóliával fedjük le, majd csavarjuk rá mindegyik tetejét. Tegyük őket száraz dunsztba, amíg kihűlnek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu