
Isteni cukkinis-sajtos golyó sütőben sütve: nassolnivalóként is tökéletes
Olvadt sajt és puha cukkini egy falatba sütve, mennyei lesz ez a kis vega golyó, amit húsevőknek is bátran ajánlunk.
A rohanós hétköznapokon sokszor jól jön egy gyors recept, ami egészséges, és az egész család szívesen megeszi. Még azok is, akik amúgy fintorognak, ha zöldséget látnak.
A tepsiben sült zöldségfasírt pontosan ilyen: könnyű, mégis laktató, és a hozzávalókat egyszerű beszerezni. Az alapja kalóriaszegény cukkini, amihez szinte minden zöldség illik. A legjobb benne, hogy könnyen variálható: mehet bele petrezselyem, kapor, sajt is, attól függően, mi van otthon, vagy mit kíván a család.
Ráadásul mivel nem bő olajban sül, hanem szép lassan pirul aranyszínűre a sütőben, sokkal könnyebb, diétásabb változata a klasszikus fasírtnak.
Egy friss, kapros joghurtos mártogatóssal tálalva igazi nyári kedvenc lehet, akár ebédre, akár vacsorára is jól jön. Hidegen pedig szuper tízórai vagy uzsonna.
A zöldségeket reszeljük le, sózzuk be, és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután jól nyomkodjuk ki belőlük a levet.
Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a zsemlemorzsát és a kaprot. Fűszerezzük sóval, borssal, és keverjük alaposan össze. Ha túl lágy a massza, tegyünk még hozzá egy kevés zsemlemorzsát. Formázzunk belőle kisebb pogácsákat. Rendezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg kevés olívaolajjal.
Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 190 °C-on 25-30 percig, félidőben fordítsuk meg őket, hogy egyenletesen piruljanak.
A mártogatóshoz keverjük össze az alapanyagokat, és tálalás előtt rakjuk a hűtőbe legalább 15 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu