Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

1
Nyomtatás
zoldsegfasirt-joghurtos-martogatossal
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldségfasírt belül puha, kívül enyhén ropogós, tele van friss, egészséges hozzávalókkal, fűszerekkel, és a legjobb, hogy sok olaj nélkül is tökéletes lesz.

A rohanós hétköznapokon sokszor jól jön egy gyors recept, ami egészséges, és az egész család szívesen megeszi. Még azok is, akik amúgy fintorognak, ha zöldséget látnak.

A tepsiben sült zöldségfasírt pontosan ilyen: könnyű, mégis laktató, és a hozzávalókat egyszerű beszerezni. Az alapja kalóriaszegény cukkini, amihez szinte minden zöldség illik. A legjobb benne, hogy könnyen variálható: mehet bele petrezselyem, kapor, sajt is, attól függően, mi van otthon, vagy mit kíván a család.

Ráadásul mivel nem bő olajban sül, hanem szép lassan pirul aranyszínűre a sütőben, sokkal könnyebb, diétásabb változata a klasszikus fasírtnak.

Egy friss, kapros joghurtos mártogatóssal tálalva igazi nyári kedvenc lehet, akár ebédre, akár vacsorára is jól jön. Hidegen pedig szuper tízórai vagy uzsonna.

Zöldségfasírt mártogatóssal

zoldsegfasirt

Hozzávalók 12 darabhoz

A zöldségfasírthoz:

  • 2 db közepes cukkini
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa vagy zabpehely
  • 1 evőkanál aprított kapor vagy petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint
  • kevés olívaolaj

A mártogatóshoz:

  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál aprított friss kapor
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket reszeljük le, sózzuk be, és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután jól nyomkodjuk ki belőlük a levet.

Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a zsemlemorzsát és a kaprot. Fűszerezzük sóval, borssal, és keverjük alaposan össze. Ha túl lágy a massza, tegyünk még hozzá egy kevés zsemlemorzsát. Formázzunk belőle kisebb pogácsákat. Rendezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg kevés olívaolajjal.

Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 190 °C-on 25-30 percig, félidőben fordítsuk meg őket, hogy egyenletesen piruljanak.

A mártogatóshoz keverjük össze az alapanyagokat, és tálalás előtt rakjuk a hűtőbe legalább 15 percre, hogy az ízek összeérjenek.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon