5 módszer, hogyan tartósíthatod a citromot - Süteményekbe és italokba is keverheted

citromtartósítás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár citromból nem szokás óriási mennyiségeket felhalmozni, mégis előfordulhat, hogy többet veszel, mint amennyit felhasználsz, és miután elég hamar megpunnyad, nem tudod sokáig tárolni.

A citrom az egyik leggyakrabban használt déligyümölcs, amelyet főleg italokba facsarnak és karikáznak, esetleg főfogásokba vagy süteményekbe tesznek. De nemcsak alapanyagként használhatod, hanem természetes tisztító- vagy irtószerként, például a hangyák elleni harcban is bevetheted. A súrolásban is segítségedre lehet, a gáztűzhely rácsát is lesikálhatod citrommal, sőt, még vízkő ellen is használhatod. 

Ezt a savanykás gyümölcsöt számtalan ételbe beleteheted, legyen az sütemény, húsétel vagy köret, mindegyiket feldobja. Ha egészséges köretet keresel, akkor készíts kuszkuszt, amelyet citrommal és petrezselyemmel tudsz feldobni. A csirkemellet omlóssá teszi a citromos pác, érdemes zöldfűszerekkel is feldobni. A kedvelt olasz édességet, a tiramisut is készítheted citromos krémmel, ebbe a változatba még tojás sem kell.

A gyümölcsöt nem lehet sokáig tárolni, de létezik többféle módszer, amivel tartósíthatod.

limcsi álló

Fagyasztás

A citrom tartósításának legegyszerűbb módja, ha a fagyasztóba teszed. A citromot egészben, szeletelve, gyümölcslé formájában vagy héjastól is lefagyaszthatod. A fagyasztott citromlevet nagyon gyorsan kiolvaszthatod, utána már használhatod is. Ha citromszeleteket fagyasztasz, kiolvasztva teheted teába, limonádéba, de ízesíthetsz vele húst is. Az egész citromot is le tudod fagyasztani, utána pedig óvatosan lereszelheted és ízesítheted vele az italokat. A frissen facsart levet jégkockatartóban is elteheted a fagyasztóba. 

Szárítás (citromszelet és citromhéj)

A szárított citromszeleteket később hozzáadhatod forró teához, de felhasználhatod különféle húsos receptekhez is. A citromot kiszáríthatod sütőben is, körülbelül 2-3 óra kell neki 130 fokon, persze ez attól is függ, mennyire lédús a gyümölcs és mennyire vékony karikákat vágsz.

szárított citromszeletek belső

Kandírozás

A kandírozott citromszeletek hasonlítanak a szárított citromhoz, de a cukorborításnak köszönhetően önmagukban is ízletes harapnivalókká válnak. A kandírozott citromhéj mindenféle pékáruba illik, ráadásul könnyen elkészíthető otthon is a narancs mintájára.

Citromos méz

A mézbe tett citromszeletek nemcsak tartósítják a gyümölcsöt, hanem a méznek is kellemes, savanykás ízt adnak. Ezzel a mézzel aztán ízesítheted a kedvenc teádat is. 

citromos méz álló

Házi citromlé

Facsarj annyi levet, amennyit szeretnél, majd szűrd le egy finom hálós szűrőn. Forrald fel a levet, töltsd befőttesüvegbe, majd vízfürdőben hagyd állni 5 percig. 5 citromból fél litert tudsz kinyerni.

Lekvár vagy krém is készülhet belőle

Ha szereted a kissé fanyar ízeket, akkor a narancs mellett citromlekvárt is főzhetsz nagyon egyszerűen. Ha a krémesebb állagot kedveled, akkor készíts citromkrémet, amelyet utána süteményekbe is tölthetsz. A citrom héját is többféleképpen felhasználhatod, csak ügyelj arra, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt vegyél.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük