![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül az olasz lepénykenyér, a focaccia: mutatjuk, hogy lesz tökéletes
![fct5](https://kep.index.hu/1/0/3975/39756/397561/39756103_3033391_223414e7556a101721b1f2798324c89f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A focaccia az olaszok híres lepénykenyere, a pékáru magában falatozva is mennyei, de sültek, raguk, saláták mellé is lehet kínálni.
Az olasz kenyérféle egyszerű alapanyagokból készül, általában liszt, élesztő, víz, só és különböző mediterrán ízesítők teszik izgalmassá. A tésztába kerülhet bazsalikom, rozmaring, a tetejére mehet fokhagymás tejföl, szőlő, de még citromkarikákkal is megsütheted.
A ropogósra sütött kenyérfélét többféleképpen is elkészítheted, az ízek kialakításával is lehet játszani. Van olyan recept, melyben kovásszal, de a legtöbb élesztővel készül. Bármilyen receptet is válassz, vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani, mert sokkal ízletesebb lesz a házi lapos kenyér. Mutatjuk, mire figyelj, hogy tökéletes legyen a focaccia.
![fct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3975/39756/397562/39756211_770c1fbd6cca9f8a25fe9f6fa2f3ad87_wm.jpg)
Dagasztás kézzel vagy géppel?
Tudom, az ügyes kezű nagymamák mindent kézzel csinálnak, én azonban inkább a dagasztógépre bízom a munkát. A gépi dagasztásnál először mindig alacsony fokozaton keverd az alapanyagokat, aztán lehet magasabbra állítani. Ne sajnáld az időt, mindegy, hogy kézzel vagy géppel történik a dagasztás, szánj rá jó pár percet. A tészta akkor lesz jó, amikor teljesen elválik az edény falától, egy gombóccá áll össze.
![fct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3975/39756/397562/39756215_9ec1a664a780a58725aabba5b8719d51_wm.jpg)
Kelesztés
Receptfüggő, hogy mennyi időt kell pihennie a tésztának. A kelesztési idő lehet 30 vagy 60 perc, de olyan receptet is találni, ahol 4-5 óráig is tarthat. Ez általában az élesztő mennyiségétől függ, ha kevesebb kerül bele, több ideig kell pihennie.
![fct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3975/39756/397562/39756219_ae60b71842ed4c550d869acb450b2dd1_wm.jpg)
A megkelt tésztát mindig át kell gyúrni, az egész tésztát mozgasd át, hogy szép feszes legyen. A tésztát ne sodrófával nyújtsd ki, a kezeddel húzogasd a tepsi méretének megfelelőre, majd helyezd sütőpapírra. Az ujjbegyeidet nyomd a tésztába, hogy kialakítsd a focacciára jellemző mélyedéseket.
Feltét
A lapos kenyér tésztája általában valamilyen fűszerrel készül, amelytől sokkal finomabb lesz, ettől függetlenül a tetejére is sokféle finomság kerülhet, zöldségek, gyümölcsök, magvak, sonka.
![fct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3975/39756/397562/39756263_62a715948283d857d31b1173c580ab94_wm.jpg)
Sütés
A focacciánál azt szokták javasolni, hogy a legmagasabb hőfokon süsd, 8-15 perc alatt szép kérges, ropogós lesz a lapos kenyér.
Az elkészült kenyeret felszeletelve kínálhatod sült csirkéhez, salátához, bármihez, amihez szeretnéd. A focacciát le is lehet fagyasztani, illetve remekül bírja a csomagolást, nem morzsálódik.
Kedvenc focaccia-receptjeink:
Burgonyás focaccia rozmaringgal
Fokhagymás focaccia rozmaringgal
Szárított paradicsomos-feta sajtos focaccia
Fotók: Getty Images