Honnan lehet tudni, hogy megromlott a tojás? Az sem mindegy, hogyan tárolod

tcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tojás érzékeny alapanyag, könnyen törik és akkor rögtön fel kell használni, úgyhogy oda kell figyelni a tárolására. A tojásból készült ételek pedig pillanatok alatt meg tudnak romlani, főleg nagy melegben.

Ahány ház, annyi szokás, van, ahol száraz, hűvös helyen, a spájzban tárolják a tojást, míg mások hűtőbe teszik, de olyan is akad, aki szobahőmérsékleten, dekoratív tojástartóban, a konyhapulton szán helyet a rántottának valónak. 

Nem csak az otthonokban tér el a tárolás módja, gondolj csak bele, vannak boltok, ahol hűtőben, de olyan üzletek is, ahol szobahőmérsékleten tartják, akár csak a piacokon. Ezt látva felmerülhet az emberben a kérdés: melyik a jó módszer, melyikkel áll el több ideig a tojás?

tct3

A tojások tárolása száraz, hűvös helyen vagy hűtőben történjen

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint a tojást a vásárlástól számítva 3 héten belül kell felhasználni. A vásárlást követő 4-5. héten már nem ajánlott az elfogyasztása, ilyenkor már megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy E.coli baktérium.

tct2

A héjas tojásokat száraz, hűvös helyen vagy hűtőben kell tárolni - olvasható a Nébih oldalán. A tojást le is lehet fagyasztani, így akár 1 évig is felhasználható. Ha utóbbi mellett döntesz, törd fel a tojást, szilikonos muffinformában vagy megmaradt, tisztára mosott joghurtos, tejfölös dobozban is elteheted. Akár szét is lehet választani a tojásokat, a dobozon érdemes feltüntetni, mennyi tojás és melyik része van benne.

Így ellenőrizd a frissességét

Két módon lehet ellenőrizni, friss-e még a tojás. A jó öreg vizes teszttel és az érzékszerveiddel. A vizes módszerhez egy tálba engedj hideg vizet, majd fogj egy tojást és tedd bele. Ha a tojás lesüllyed a tál fenekéig, akkor friss, ha a felszínen lebeg, akkor nem jó. Ha szeretnéd, a vízen lebegő tojást felütheted egy kis tálkába és meg is vizsgálhatod, hagyatkozz az érzékszerveidre. Ha kellemetlen szaga van vagy zavaros, akkor semmiképp ne használd!  

tct4

Az ellenőrzés során a tojás héját is érdemes tanulmányozni, ha tapintáskor porszerű anyagot érzel rajta, akkor az azt jelenti, hogy penészes, nem szabad elfogyasztani. Bármennyire is figyelmes vagy, a szalmonellát nem tudod kiszúrni, ezért a tojás dobozán jelzett lejárati dátumot is vedd figyelembe!

Akkor most meg kell mosni a tojás héját vagy sem?

Mindenkinek határozott véleménye van róla. A többség a mosás mellett érvel, a tudomány azonban más állásponton van, mivel a mosás során a tojás természetes külső védőrétege megsérül, így bejuthatnak a baktériumok. Maximum csak használat előtt mosd meg a tojást.

tct5

A tojásos ételeket mindig gondosan főzd és süsd meg, így elpusztítod a baktériumokat. Ha majonézt készítesz, mindig friss tojást használj, főként, ha nem lesz hőkezelve, mert a nyers tojás szalmonellaveszélyes! A tojásos ételek tárolására mindig figyelj oda, gyorsan romlanak, a főzés után már pár óra is elég a nyári hőségben ahhoz, hogy megbuggyanjanak, úgyhogy ha kihűltek, azonnal tedd őket hűtőbe!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon