Honnan lehet tudni, hogy megromlott a tojás? Az sem mindegy, hogyan tárolod
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A tojás érzékeny alapanyag, könnyen törik és akkor rögtön fel kell használni, úgyhogy oda kell figyelni a tárolására. A tojásból készült ételek pedig pillanatok alatt meg tudnak romlani, főleg nagy melegben.
Ahány ház, annyi szokás, van, ahol száraz, hűvös helyen, a spájzban tárolják a tojást, míg mások hűtőbe teszik, de olyan is akad, aki szobahőmérsékleten, dekoratív tojástartóban, a konyhapulton szán helyet a rántottának valónak.
Nem csak az otthonokban tér el a tárolás módja, gondolj csak bele, vannak boltok, ahol hűtőben, de olyan üzletek is, ahol szobahőmérsékleten tartják, akár csak a piacokon. Ezt látva felmerülhet az emberben a kérdés: melyik a jó módszer, melyikkel áll el több ideig a tojás?
A tojások tárolása száraz, hűvös helyen vagy hűtőben történjen
Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint a tojást a vásárlástól számítva 3 héten belül kell felhasználni. A vásárlást követő 4-5. héten már nem ajánlott az elfogyasztása, ilyenkor már megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy E.coli baktérium.
A héjas tojásokat száraz, hűvös helyen vagy hűtőben kell tárolni - olvasható a Nébih oldalán. A tojást le is lehet fagyasztani, így akár 1 évig is felhasználható. Ha utóbbi mellett döntesz, törd fel a tojást, szilikonos muffinformában vagy megmaradt, tisztára mosott joghurtos, tejfölös dobozban is elteheted. Akár szét is lehet választani a tojásokat, a dobozon érdemes feltüntetni, mennyi tojás és melyik része van benne.
Így ellenőrizd a frissességét
Két módon lehet ellenőrizni, friss-e még a tojás. A jó öreg vizes teszttel és az érzékszerveiddel. A vizes módszerhez egy tálba engedj hideg vizet, majd fogj egy tojást és tedd bele. Ha a tojás lesüllyed a tál fenekéig, akkor friss, ha a felszínen lebeg, akkor nem jó. Ha szeretnéd, a vízen lebegő tojást felütheted egy kis tálkába és meg is vizsgálhatod, hagyatkozz az érzékszerveidre. Ha kellemetlen szaga van vagy zavaros, akkor semmiképp ne használd!
Az ellenőrzés során a tojás héját is érdemes tanulmányozni, ha tapintáskor porszerű anyagot érzel rajta, akkor az azt jelenti, hogy penészes, nem szabad elfogyasztani. Bármennyire is figyelmes vagy, a szalmonellát nem tudod kiszúrni, ezért a tojás dobozán jelzett lejárati dátumot is vedd figyelembe!
Akkor most meg kell mosni a tojás héját vagy sem?
Mindenkinek határozott véleménye van róla. A többség a mosás mellett érvel, a tudomány azonban más állásponton van, mivel a mosás során a tojás természetes külső védőrétege megsérül, így bejuthatnak a baktériumok. Maximum csak használat előtt mosd meg a tojást.
A tojásos ételeket mindig gondosan főzd és süsd meg, így elpusztítod a baktériumokat. Ha majonézt készítesz, mindig friss tojást használj, főként, ha nem lesz hőkezelve, mert a nyers tojás szalmonellaveszélyes! A tojásos ételek tárolására mindig figyelj oda, gyorsan romlanak, a főzés után már pár óra is elég a nyári hőségben ahhoz, hogy megbuggyanjanak, úgyhogy ha kihűltek, azonnal tedd őket hűtőbe!
Fotó: Getty Images