Hamis omlett édesburgonyával: tojásmentes változatot mutatunk

4
Nyomtatás
Spanyol-omlett-tortilla-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a fogás a spanyol omlett egy újragondolt, vegán, de ugyanolyan finom és tartalmas változata: tojás nélkül, édesburgonyával készül.

A spanyol omlett vagy tortilla egy tradicionális spanyol fogás, azaz tapas, amely egy tartalmas, tojásból, krumpliból és sok fűszerből álló különlegesség. Vegánként sem kell lemondanod erről a tápláló ételről, hiszen úgy ízben, mint állagban megalkothatod a növényi hozzávalókból készülő változatát.

Mindehhez pedig csak néhány kihagyhatatlan hozzávalóra van szükséged, és máris indulhat a főzés. A tojást ebben az esetben csicseriborsóliszttel helyettesítheted a legjobban, hiszen a tojáshoz hasonló enyhén sárgás színű, fehérjedús és laktató ételt készíthetsz belőle – ahogy ennél a hamis tojásos muffinnál is láthatod.

A csicseri azonban nem minden. Ahhoz, hogy az íze is a tojásra emlékeztessen, elengedhetetlen az omletthez a fekete Himalája-só. A kala namaknak is nevezett só ugyanis összetételének köszönhetően áthatóan kénes ízű, amely a főtt kemény tojásra emlékeztet.

Édesburgonyás omlett

Spanyol-omlett-tortilla

Hozzávalók 8 szelethez

  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes vöröshagyma feldarabolva
  • 150 g csicseriborsóliszt
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 tk pirospaprika
  • 0.5 tk kurkuma
  • 0.5 tk
  • 1 tk fekete Himalája-só
  • 0.5 tk bors
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 350 ml szójaital
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát tegyük enyhén sós vízbe, és 15-20 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

A hagymát 2-3 perc alatt pirítsuk üvegesre 1 evőkanál olajon.

Egy tálban keverjük össze a csicseriborsólisztet és a fűszereket, majd fokozatosan adjuk hozzá a kókuszitalt is. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a lepirított hagymát és az édesburgonyát is.

A maradék olajat hevítsük fel egy tapadásmentes serpenyőben, majd öntsük bele a csicseris keveréket. Közepes hőfokon süssük 8-10 percig, vagy amíg a felszíne már nem folyékony.

Egy szilikonspatulával óvatosan válasszuk le az odaragadt széleit a serpenyőről, majd helyezzünk rá egy nagy tányért, fordítsuk meg a serpenyőt, és borítsuk a tányérba az omlettet. A tányérról aztán csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük további 5 percig, hogy szépen megpiruljon.

Vegyük ki a serpenyőből, és szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon