Így készül a tofurántotta: fekete Himalája-sóval az igazi tojásos ízért
Ennek a tofurántottának az íze és állaga meghökkentően hasonlít a tojásból készült változatra, és tökéletes választás, ha el akarod kerülni a száraz, íztelen omletteket.
A spanyol omlett vagy tortilla egy tradicionális spanyol fogás, azaz tapas, amely egy tartalmas, tojásból, krumpliból és sok fűszerből álló különlegesség. Vegánként sem kell lemondanod erről a tápláló ételről, hiszen úgy ízben, mint állagban megalkothatod a növényi hozzávalókból készülő változatát.
Mindehhez pedig csak néhány kihagyhatatlan hozzávalóra van szükséged, és máris indulhat a főzés. A tojást ebben az esetben csicseriborsóliszttel helyettesítheted a legjobban, hiszen a tojáshoz hasonló enyhén sárgás színű, fehérjedús és laktató ételt készíthetsz belőle – ahogy ennél a hamis tojásos muffinnál is láthatod.
A csicseri azonban nem minden. Ahhoz, hogy az íze is a tojásra emlékeztessen, elengedhetetlen az omletthez a fekete Himalája-só. A kala namaknak is nevezett só ugyanis összetételének köszönhetően áthatóan kénes ízű, amely a főtt kemény tojásra emlékeztet.
Az édesburgonyát tegyük enyhén sós vízbe, és 15-20 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.
A hagymát 2-3 perc alatt pirítsuk üvegesre 1 evőkanál olajon.
Egy tálban keverjük össze a csicseriborsólisztet és a fűszereket, majd fokozatosan adjuk hozzá a kókuszitalt is. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a lepirított hagymát és az édesburgonyát is.
A maradék olajat hevítsük fel egy tapadásmentes serpenyőben, majd öntsük bele a csicseris keveréket. Közepes hőfokon süssük 8-10 percig, vagy amíg a felszíne már nem folyékony.
Egy szilikonspatulával óvatosan válasszuk le az odaragadt széleit a serpenyőről, majd helyezzünk rá egy nagy tányért, fordítsuk meg a serpenyőt, és borítsuk a tányérba az omlettet. A tányérról aztán csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és a másik oldalát is süssük további 5 percig, hogy szépen megpiruljon.
Vegyük ki a serpenyőből, és szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu