Sűrű padlizsánragu keleti fűszerekkel: könnyed fogás párolt rizzsel

Padlizsanragu-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez az egyszerűen készülő padlizsánragu gazdagon fűszerezett, tápláló fogás, amelybe ráadásként csicseriborsó is kerül.

A padlizsán egy nagyon sokoldalú alapanyag, és többre hivatott a szezonális padlizsánkrémnél vagy grillezett padlizsánnál. Ebben a közel-keleti ihletésű zöldségraguban is ő a főszereplő, mellé pedig csicseriborsó is kerül: a kettő együtt pedig egy igazán tápláló, fehérjedús fogást eredményez.

Fűszerek terén a fokhagyma, a kömény, a menta, az őrölt és a friss koriander dominál – utóbbit akár petrezselyemre is cserélheted, ha épp nem tudod beszerezni –, mindez pedig egy sűrű paradicsomos szószban úszik.

Padlizsánragu

Padlizsanragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 közepes padlizsán
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek paradicsompaszta
  • 400 g konzerves darabolt paradicsom
  • 250 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1 tk
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt kömény
  • 0.25 tk chilipehely
  • 400 g konzerves csicseriborsó leszűrve
  • 150 g kókuszjoghurt
  • 1 csokor petrezselyem vagy koriander apróra vágva
  • 3 ág friss menta apróra vágva (csak a levelek)
  • 1 tk cukor szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk le a száraikat, és hosszában vágjuk negyedekbe. Az így kapott hasábokat vágjuk 1 cm vastag szeletekre.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olaj felét, és minden oldalon pirítsuk le benne a palizsándarabokat kb. 8-10 perc alatt. Akkor jó, ha szép aranybarnák és majdnem puhák. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

Ugyanabban a serpenyőben az olaj másik felén dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és paradicsompasztát, és együtt is pirítsuk őket további 1 percig. Adjuk hozzá a konzerves paradicsomot, az alaplevet (vagy vizet), a fűszereket és a csicseriborsót, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 10 percig.

Adjuk hozzá a padlizsánt, főzzük további 3-4 percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a joghurtot, a petrezselymet (vagy koriandert) és a mentát. Párolt rizzsel fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük