10 izgalmas közel-keleti recept, amit otthon is elkészíthetsz: joghurtsajt, hummusz, tabulé

közel keleti ételek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közel-keleti konyha szépen lassan szivárgott be a magyar gasztronómiába, és izgalmas fűszeres ízeivel hamar népszerű lett, hiszen nemcsak különleges, hanem nagyon egészséges is.

A közel-keleti konyha a vegetáriánusok és a vegánok körében elképesztően népszerű, hiszen nagyon változatos, tápláló és fehérjedús fogásokat kínál azoknak, akik nem esznek húst.  

Először a falafel lett közkedvelt, főleg a street food éttermek kínálatában. Szerencsére ma már nagyon sok élelmiszerüzletben megtalálhatók az alapanyagok, mint például az egyik leggyakrabban használt fűszer, a zaatar, így a legtöbb ételt magad is elkészítheted, ahogy a falafelt is. A csicseriborsó-fasírtokat pedig pitába töltik, ezt a péksüteményt is össze tudod dobni otthon is.

A közel-keleti konyha egyik legtöbbet használt alapanyaga a csicseriborsó, amelyből számos fogás készíthető. Ezenkívül rengeteg olyan ételt készíthetsz, amely egy kis izgalmat, fűszert hoz a mindennapokba, és nem mellesleg az egészséges, rost- és fehérjedús táplálkozásban is segít. A köretek közül a kuszkuszt érdemes még beiktatnod a táplálkozásodba. A kuszkuszt bátran ízesítsd, az aszalt gyümölcsök nagyon jól állnak neki, mellé pedig kínálj valamilyen szárnyast. 

falafel álló

Joghurtsajt

A labneh zsíros joghurtból készült mártogatós, amelyhez csak pita kell, és sok-sok zöldséggel már eheted is akár reggelire. Nagyon egyszerűen készül, a joghurtot egy gézbe téve egész éjszakán át hagyni kell lecsepegni, és a besűrűsödött krémsajtállagú kence a labneh. Az ízesítéséhez sem kell más, mint só, majd a végén olívaolajjal tálalhatod. 

labneh álló

Hummusz

A Közel-Keleten nincs olyan háztartás, ahol ne lenne hummusz, ezt a laktató és fehérjedús mártogatóst kenik pitába, és az előételek sorában is helyet kap. Elképesztően sok variációja létezik, az alapba a csicseriborsón kívül olívaolaj és fokhagyma kerül, ezt variálhatod úgy, hogy különféle zöldségeket keversz bele. 

hummusz álló

Csicseriborsó-főzelék

A csicseriborsó nemcsak pürésítve finom, hanem főzeléknek elkészítve is. Egy étteremben ettem először, és nagyon tetszett az ízvilága, így mindenkit biztatok, hogy készítse el. Nem is kell túlmisztifikálni, kis hagymával, pirospaprikával tökéletes lesz. 

csicseriborsó főzelék

Iráni rizs

Az iráni rizs tulajdonképpen egy sima rizses köret, ami köré vastag, ropogós réteg sül. Egy trükk, amivel más, sokkal finomabb és izgalmasabb lesz. Az elkészítését részletesen leírtuk a receptben, érdemes kipróbálnod, mit tesz a technológia egy sima, egyszerű körettel. 

iráni rizs

Tabulé

A tabulé egyik összetevőjének, a bulgurnak óriási hagyománya van az arab országokban. Ebben a salátában, ami hangsúlyos, az a petrezselyem, az eredeti, autentikus libanoni receptben olyannyira ez dominál, hogy a tabulé gyakorlatilag petrezselyemsaláta némi paradicsommal és bulgurral ízesítve.

tabulé

Hamburger falafelpogácsával

Ahogy már írtuk, a falafelgolyókat legtöbbször pitába teszik, de a masszát begyúrhatod hamburgerpogácsaként is, és rakhatod buciba, máris kész a vega hamburger. Ne aggódj, elképesztően laktató lesz így az étel, és nem mellesleg fehérjedús. A sok friss zöldséget se feledd ki belőle. 

csicseriborsó burger álló

Jemeni lepénykenyér

Ha a pitán kívül szeretnél megismerkedni a közel-keleti pékáruk sorával, akkor a malawachot bátran merjük ajánlani, amely tulajdonképpen egy leveles tésztából készült lapos kenyér frissen reszelt és fűszerezett paradicsommal és karikákra vágott keménytojással tálalva. Élesztő és sütőpor nélkül készül, és tökéletesen fagyasztható. 

malawach

Libanoni laposkenyér

A libanoni laposkenyér hasonlóan készül, mint a pizza, legalábbis abból a szempontból, hogy a tészta forró sütőben sül, a tetejét pedig zaataros, olívaolajos keverékkel kenik meg. Az elkészült tésztára pakolj friss feltétet, mehet rá például paradicsom, sajt, retek, lila hagyma, de bármilyen más zöldséggel is kínálhatod.

libanoni laposkenyér

Shakshuka

A shakshuka, vagyis az izraeli lecsó tökéletes fogás, ha bruncholni szeretnél, de természetesen bármilyen napszakban eheted. Bár izraeli lecsónak hívják, teljesen más technológiával készül, mint a magyar változat. A shakshukát addig pirítják a serpenyőben, amíg az alja le nem kap kicsit, és a zöldségek és a paradicsomszósz íze kellőképpen össze nem érik.

saksuka

Baklava

A baklavánál ragacsosabb, kalóriadúsabb édességet nehéz készíteni, de így legalább nem eszel meg egy tepsivel belőle. Az alapváltozat darált pisztáciával készül, de ebben mogyoró- és manduladarabok vannak, viszont a töménytelen mennyiségű cukor- és mézszirupot nem úszod meg. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Ács Bori

Ezt is szeretjük