
A görögdinnye jóval több, mint cukor és víz
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Gazdag smoothie sok spenóttal: vitaminfröccs egész napra

Pihe-puha szezámmagos, vajas kifli: kezdőknek is sikerülni fog

Mennyei, palacsintában sült tükörtojás: tavaszi fűszernövényekkel készül

Tejszínes, csirkés-kukoricás penne: füstölt sajttól selymes a szósz

Készíts olasz lepénykenyeret, avagy piadinát: a zsír a titka
Azt gondolom, hogy kevés jobb dolog van a nyári hőségben egy szelet jéghideg mézédes dinnyénél. Talán két szelet jéghideg mézédes dinnye. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy semmi egészséges vagy tápláló nincs ebben a gyümölcsben, hisz csak cukor és víz, ez egyáltalán nem igaz.
A görögdinnye, bár gyümölcsként tartjuk számon, a tökfélék közé tartozik. Anyósom szokta is mondogatni, ha ízetlen dinnyét vesz, hogy olyan, mintha tököt enne.
Nem csak a szomjat oltja, el is telít
A görögdinnye 95 százaléka víz, így nemcsak a szomjat oltja, hanem remek vízhajtó is, ráadásul a magas víztartalom csökkenti az éhségérzetet is, eltelít. Nyáron, amikor fokozottan izzadunk, a dinnyében lévő víz pótolja az elvesztett vizet és ásványi sókat.
Emlékszem, egy futóversenyen mennyire megörültem, amikor a frissítőasztalon dinnye is volt, alig akartam továbbmenni, miután elkezdtem enni. Tavaly nyáron anyu gyümölcscentrifugába tette, és úgy varázsolt pár perc alatt hűsítő italt belőle.

Tele van vitaminnal
Nyáron egy-egy napig érdemes dinnyekúrát tartani, ugyanis a görögdinnyében nagyon sok vitamin van: A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént tartalmaz. Rostban gazdag, jótékonyan hat az anyagcserére és a bélműködésre, valamint a vese működését is pozitívan befolyásolja.
Mi van a magjával?
Anyukám régen azzal ijesztgetett, hogy nehogy lenyeljem a magot, mert vakbélgyulladást kapok. Szorgalmasan köpködtem a magokat, de akkor sem lett semmi bajom, ha véletlenül megettem.
A dinnyemag egyébként nagyon egészséges, B-vitaminban gazdag, de van benne vas, kalcium és cink is. Viszont ezek a hatások nem érvényesülnek, ha egészben esszük meg, ezért vagy őröljük meg és szórjuk rá valamire, vagy csak rágjuk össze.
Fotó: Getty Images