A halfogyasztás a hosszú élet titka? 4 ok, amiért építsd be az étrendedbe

hcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett, heti 1-2 alkalommal érdemes az étrendbe csempészni, hisz fehérjében bővelkedik, tartalmaz omega-3 zsírsavat, és D-vitaminban is dúskál.

Gyakran hallani, hogy több halat kéne enni, ennek ellenére szinte csak karácsonykor vagy nyáron kerül a tányérra ismert fogások formájában, ilyen a halászlé és a rántott hekk.

Ez elég sajnálatos, hisz a hal egészséges, sokféle közül lehet válogatni, és nagyon izgalmas ételek készülhetnek belőle. A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, ha nem allergiás rá az ember, akkor ajánlott a fogyasztása minden korosztály számára. Az étrendbe iktatásától mégis sokan ódzkodnak, pedig, ha fontos az egészséged, akkor ideje megbarátkozni a hallal, mely kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető, értékes tápanyagokat tartalmaz, és kedvező a zsírsavösszetétele is.

Omega-3 zsírsavat tartalmaz

A szív barátja, mivel omega-3 zsírsavat tartalmaz, rendszeres fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődését is támogatják. Ha a szervezet nem kap elég omega-3 zsírsavat, akkor az agyműködési zavart eredményez, ennek következtében depresszió is kialakulhat.

Omega-3 zsírsavat főleg a tengeri halak tartalmaznak, de édesvízi halakban is előfordul.

Bővelkedik vitaminokban

A halban található A-, B1-, B2- és B12-vitamin, mely a vérképzésben játszik fontos szerepet, valamint D-vitamin, melyet újabban a hosszú élettel hoznak kapcsolatba. A D-vitamin a szervezet szinte mindegyik sejtjében jelen van, szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, kiveszi a részét a kalcium felszívódásában, így támogatva a csontokat.

Nem hizlal

A hal 60-80%-a víz, zsírtartalma csekély, érdemes párolva készíteni, úgy még vacsorára is fogyaszthatod, mivel nem hizlal. Victoria Beckham is esküszik rá, az egykori Spice Girls-tag karcsú alakjának titka, hogy mindennap ugyanazt a menüt fogyasztja, amely nem más, mint a párolt hal és zöldségek.

Fehérjedús

Ahogy már utaltunk rá a cikkben, a hal fehérjében gazdag alapanyag, ezért az izomtömeg növelése érdekében is érdemes fogyasztani. A szakértők tanácsát megfogadva, az edzés utáni félórában párolva, zöldségekkel kínálva fogyaszd, így az izmaid jobban fejlődnek, sokkal látványosabb lesz az átalakulásod.

Persze nem mindegy, hogy miként kerül a hal a tányérra. Finom rántva is, de akkor a panír miatt már nem nevezhető diétásnak. A sózott, füstölt, szárított halak és a szardellapaszta sótartalma magas, ezért magas vérnyomásban szenvedők étrendjébe nem ajánlott bevenni ebben a formában.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon