![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A halfogyasztás a hosszú élet titka? 4 ok, amiért építsd be az étrendedbe
![hcover](https://kep.index.hu/1/0/4459/44598/445986/44598608_3402690_7c4c88204bd209c477d40d2a648cbe01_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Számtalan érvet lehet felhozni a hal gyakori fogyasztása mellett, heti 1-2 alkalommal érdemes az étrendbe csempészni, hisz fehérjében bővelkedik, tartalmaz omega-3 zsírsavat, és D-vitaminban is dúskál.
Gyakran hallani, hogy több halat kéne enni, ennek ellenére szinte csak karácsonykor vagy nyáron kerül a tányérra ismert fogások formájában, ilyen a halászlé és a rántott hekk.
Ez elég sajnálatos, hisz a hal egészséges, sokféle közül lehet válogatni, és nagyon izgalmas ételek készülhetnek belőle. A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, ha nem allergiás rá az ember, akkor ajánlott a fogyasztása minden korosztály számára. Az étrendbe iktatásától mégis sokan ódzkodnak, pedig, ha fontos az egészséged, akkor ideje megbarátkozni a hallal, mely kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető, értékes tápanyagokat tartalmaz, és kedvező a zsírsavösszetétele is.
![hct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4459/44598/445986/44598656_7af570abb84306799da4aaee49c23a26_wm.jpg)
Omega-3 zsírsavat tartalmaz
A szív barátja, mivel omega-3 zsírsavat tartalmaz, rendszeres fogyasztásával hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődését is támogatják. Ha a szervezet nem kap elég omega-3 zsírsavat, akkor az agyműködési zavart eredményez, ennek következtében depresszió is kialakulhat.
Omega-3 zsírsavat főleg a tengeri halak tartalmaznak, de édesvízi halakban is előfordul.
![hct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4459/44598/445986/44598650_12c8fbe18696c4ed865b5649121eaf04_wm.jpg)
Bővelkedik vitaminokban
A halban található A-, B1-, B2- és B12-vitamin, mely a vérképzésben játszik fontos szerepet, valamint D-vitamin, melyet újabban a hosszú élettel hoznak kapcsolatba. A D-vitamin a szervezet szinte mindegyik sejtjében jelen van, szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez, kiveszi a részét a kalcium felszívódásában, így támogatva a csontokat.
![hct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4459/44598/445986/44598696_520221bf332d9c0bcb971cadc39025ed_wm.jpg)
Nem hizlal
A hal 60-80%-a víz, zsírtartalma csekély, érdemes párolva készíteni, úgy még vacsorára is fogyaszthatod, mivel nem hizlal. Victoria Beckham is esküszik rá, az egykori Spice Girls-tag karcsú alakjának titka, hogy mindennap ugyanazt a menüt fogyasztja, amely nem más, mint a párolt hal és zöldségek.
![hct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4459/44599/445990/44599004_5ed0b2079076d73ca07188d8da892ddc_wm.jpg)
Fehérjedús
Ahogy már utaltunk rá a cikkben, a hal fehérjében gazdag alapanyag, ezért az izomtömeg növelése érdekében is érdemes fogyasztani. A szakértők tanácsát megfogadva, az edzés utáni félórában párolva, zöldségekkel kínálva fogyaszd, így az izmaid jobban fejlődnek, sokkal látványosabb lesz az átalakulásod.
Persze nem mindegy, hogy miként kerül a hal a tányérra. Finom rántva is, de akkor a panír miatt már nem nevezhető diétásnak. A sózott, füstölt, szárított halak és a szardellapaszta sótartalma magas, ezért magas vérnyomásban szenvedők étrendjébe nem ajánlott bevenni ebben a formában.
Fotók: Getty Images