Ezek az alapfűszerek mindig legyenek otthon – Rengeteg fogáshoz nélkülözhetetlenek

fűszerkínálat cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kezdő háziasszonyként szeretnéd feltölteni a kamrádat, akkor az első lépések egyikeként a fűszerpolcodat érdemes kialakítanod.

Akár magyarosan, hagyományosan főzöl, akár szereted kipróbálni a különféle nemzetek ételeit, a jó minőségű alapanyagokon túl különféle fűszerekre is szükséged lesz. Sokan már nem a boltban vásárolják meg ezeket, hanem saját fűszerkertjük van, amelyet egyáltalán nem olyan bonyolult fenntartani, mint gondolnád. Ha van egy pici kerted, esetleg erkélyed, már neki is állhatsz. A fűszernövényeknek csak két dologra van szükségük: napfényre és laza szerkezetű, vízelvezető talajra.

Amire mindenképpen szükséged lesz, az a só és a bors. A sóval tudod kiemelni az ételek ízét, oda helyezni a hangsúlyokat, ahova érdemes. Ehhez nem szükséges túl nagy mennyiség, de nem árt, ha jó minőségű sóval dolgozol. Itt olvashatsz arról, hogy milyen sófajták léteznek, és melyiket milyen ételhez tudod felhasználni. Az sem hátrány, hogyha tudod, hogy a különböző méretű sófajtákkal hogyan dolgozz. Bizonyos fűszereknek az ízesítésen túl más szerepük is lehet, ezeket a fajtákat például az emésztés segítésére is bevetheted. 

só és bors álló

Bors

A só után talán a második legfontosabb fűszer a bors. A fajtáiról bővebben itt olvashatsz. Érdemes nem őrölt, hanem szemes egész változatot tartanod, amelyből majd frissen darálhatod le a megfelelő mennyiséget az ételre. Így sem az aromájából, sem az erejéből nem fog veszíteni. 

Pirospaprika

A magyar konyha elengedhetetlen, megkerülhetetlen és rendkívül finom fűszere az édesnemes pirospaprika. Ennek a fűszernek néhány titka van: biztos forrásból kell beszerezni, majd zárt edényben, hűvös, napfénytől védett helyen tartani. A paprika meghálálja a gondoskodást: megőrzi színét és ízét, így teszi tökéletessé a fogásokat. A szárított fűszerekre egyébként szintén igaz ez a tárolási mód, ha teheted, mindegyiket tárold zárt edényben és olyan helyen, ahol nem éri közvetlen napfény.

zöldfűszerek álló

Zöldfűszerek

A zöldfűszerek közül szinte semmilyen magyaros vagy hagyományos ételből nem hiányozhat a majoránna, a petrezselyem, a babérlevél, a tárkony és a kapor. Utóbbi elég megosztó fűszer, van, aki csak így tudja elképzelni a tökfőzeléket, van, aki pedig direkt kihagyja belőle. A majoránna szintén főzelékek ízesítője, ahogy a babérlevél is, de ez utóbbit ragukba is teheted, és a krumplifőzelékből sem hiányozhat. A vasárnapi vagy ünnepi húsleves sem elképzelhető petrezselyem nélkül.

Kömény

Nem mindenki rajong érte, de a kömény is fontos fűszer, pörköltek nem nagyon léteznek nélküle. Ha inkább a keleti konyha rajongója vagy, akkor mindenképpen szerezz be római köményt, amely a currykből és egyéb fűszeres fogásokból nem hiányozhat. 

oregano alló ok

Mediterrán zöldfűszerek

Nem kell kétségbeesned akkor sem, ha a receptben oregánó, rozmaring vagy bazsalikom szerepel, ezeket a fűszereket is bárhol beszerezheted, és érdemes is, mert az olasz ételek, akár egy egyszerű bolognai ragu is elképzelhetetlen nélkülük. Ha teheted, ezekből a fűszerekből frisset tarts otthon, teljesen más ízt adnak majd a fogásoknak. 

Egzotikus fűszerek 

Ha szeretsz izgalmas, egzotikus, pikáns ételeket kipróbálni, akkor tarts otthon gyömbért, curryt, koriandert, chilit is. 

Fűszerek sütéshez

Nemcsak főzéshez, hanem sütéshez is érdemes tartani otthon fűszereket. A fahéj nemcsak csodás ízesítő, hanem stabilizálja a vércukorszinted, valamint zsírégető, vírus- és baktériumölő hatással is rendelkezik. Tarts otthon szegfűszeget, amellyel forralt bort is készíthetsz, de ha narancsba dugdosod, akkor csodás illatot varázsolhatsz a lakásba. A vanília, amelyet rúd, kivonat vagy cukor formájában is tarthatsz, szinte semmilyen édes süteményből nem hiányozhat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük