![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
9 alapanyag, aminek ott a helye a konyhádban, ha szereted az olasz ételeket
![Az olasz konyha kedvelt alapanyagai cover](https://kep.index.hu/1/0/4850/48509/485093/48509326_3698426_aadf6afd68a0074e846b199236063587_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tészta, az olívaolaj és a passata nélkülözhetetlen alapanyagok, ha összedobnál egy jó kis olasz fogást. Akár már ebből a hármasból is alkothatsz valami finomat.
Az éléskamrát mindig érdemes rendben tartani, jó, ha lapul benne hagyma, krumpli, tojás, liszt, na meg fűszerek. Ha azonban az olasz konyha megszállottja vagy, néhány plusz alapanyagot is tarts otthon, így egyszerűen főzhetsz olasz ételt.
Az olasz konyha minimalista receptekben (is) bővelkedik, sokszor nem cifrázzák túl a dolgokat. Gondoljunk csak a caprese salátára, vagy az olívaolajos-fokhagymás tésztára, ezek a pompás étkek néhány hozzávalóból készülnek. Ha tartasz otthon tésztát, olívaolajat és passatát, akkor már csak hagymával, fokhagymával és fűszerekkel kell kiegészítened (só, bors, bazsalikom), ezekből a hozzávalókból máris összedobhatsz egy egyszerű, olasz fogást.
Ha te is rajongsz Itália ízeiért, akkor mutatjuk, miket érdemes a spájzban és a hűtőben tartanod, hogy bármikor olasz fogást varázsolj az asztalra.
Passata
Az olasz fogásokban nagy szerep jut a paradicsomnak, nemcsak frissen, hanem aszalt vagy passzírozott formában is. A paradicsompassatát házilag is el lehet készíteni, de boltban is megvásárolhatod, érdemes belőle néhány üveggel a kamra polcán tartani. A passata raguk, levesek, szaftos ételek esetén szuper alapanyag, rizottó és bolognai készítésénél is jól jön.
![Az olasz konyha kedvelt alapanyagai ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4850/48509/485093/48509340_9fdd07a82e7ae9ba505ce29cc887c42e_wm.jpg)
Rizottórizs
Az olasz konyha kedvelt fogása a rizottó, amely akkor jó, ha bársonyos a textúrája, mégis kissé harapós marad a rizs. Hogy elérd a tökéletes állagot, fontos, hogy rizottórizzsel dolgozz. Ilyen az arborio, amely kerek szemű, jó nedvszívó képességű rizs, és Észak-Olaszországban honos. Itt olvashatsz róla bővebben.
Polenta
Más néven kukoricadara. A kukoricadara a régi időkben a szegények eledele volt, ma már úri fogások alapja. A finomságot kétféle változatban, finom és durva szemű kiszerelésben lehet beszerezni. A kukoricadara rengetegféle módon felhasználható, bátran kínálhatod szaftosabb ételek mellé, de süteményekben is kipróbálhatod.
![Az olasz konyha kedvelt alapanyagai ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4850/48509/485093/48509344_fd8b10c47dbd2997995c31e664bd6de7_wm.jpg)
Olívaolaj
Saláták és más nyers ételek készítésénél a szűz vagy az extraszűz olívaolaj a legjobb választás. Az egyszerű olívaolajat főzésnél és sütésnél ajánlott használni. Az olívaolajnak jellegzetes, egyedi aromája van, tájegységenként különféle olajfákat termesztenek. A toszkán olaj testes, intenzívebb zamatú a többinél, míg a szicíliai aromája gyümölcsös ízvilágra emlékeztet.
Olajbogyó
Az olajbogyó zöld vagy fekete színben kapható, salátákba vagy tésztás fogásokba kerülhet. Attól függően, milyen, más az íze, ettől függetlenül bármelyiket érdemes a kamra polcán tartani.
![Az olasz konyha kedvelt alapanyagai ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4850/48509/485094/48509418_f88449de39fdb0eb4d3d255eb09ea3f4_wm.jpg)
Tészták
Az olasz konyha tengernyi tésztás ételben bővelkedik. Ezek az étkek lehetnek egyszerűbbek vagy kicsit macerásabbak, bárhogy is legyen, érdemes az éléskamrát tésztákkal feltölteni, lehet az spagetti, tagliatelle, makaróni, penne vagy ravioli. Ha pedig kíváncsi vagy, melyik tészta mihez illik, akkor olvasd el korábbi cikkünket a témában. És ha már tészta, ne feledd, az olaszok mindig al dentére főzik a pastát, így kívül puha, belül picit kemény, harapósabb.
Mascarpone
A zsíros krémsajt a tiramisu lelke, főleg süteményekben használják, pedig a főzés során is érdemes alkalmazni. Bátran kanalazz belőle mártásokba, rizottó készítésénél is kipróbálhatod, és még húsokat is pácolhatsz bele.
![Az olasz konyha kedvelt alapanyagai ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4850/48509/485094/48509450_cba676d497e7dc573103b6b23a7bae30_wm.jpg)
Mozzarella
Az olaszok bivalytejből készítve szeretik, de ma már tehéntejből is be lehet szerezni, igaz, ízre és állagra nem lesz az igazi. A mozzarella kerülhet pizzára, tésztás ételek tetején is pirulhat, de a rizottót is izgalmasabbá varázsolja.
Pecorino
A juhtejből készült sajt szintén nagyon népszerű, tájegységenként megvan a maga változata. Egyik legismertebb fajtája a pecorino romano, melyet mártásokba is lehet keverni, illetve tésztás ételeknél remek választás, ilyen a carbonara.
Fotók: Getty Images