![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 zöldség, ami főve vagy sütve egészségesebb, mint nyersen: a répa is köztük van
![zöldségek](https://kep.index.hu/1/0/4014/40145/401456/40145607_3063543_058c9eb34c54495948fb24528c7d6501_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár az az általánosan elfogadott nézet, hogy a zöldségek hőkezelés során veszítenek a vitamintartalmukból, ez nem minden esetben van így.
Az elkészítés módjától függ, hogyan és mennyire tudnak érvényesülni a zöldségekben található értékes és jótékony tápanyagok, vitaminok. Vannak olyanok, amelyek nyersen egészségesebbek, a hőkezelés során veszítenek vitamintartalmukból, de olyanok is, amelyekből főzés, sütés során szabadulnak fel az antioxidánsok.
Bár manapság egyre népszerűbb a nyers vegán étrend, nem feltétlenül ez a legjobb választás: több kutatás is vizsgálta az egészségre gyakorolt hatását, eszerint például több béta-karotint hasznosított a szervezete annak a nőnek, aki dietetikusok ajánlása alapján, egészségesen táplálkozott, mint annak, aki csak nyers ételeket fogyasztott.
Spenót
Mivel a spenót hő hatására összeesik, sokkal nagyobb mennyiséget eszel meg belőle, mintha nyersen fogyasztanád, így természetesen több tápanyaghoz is jut a szervezeted. Mi több, a spenótban található oxálsav mennyisége – amely nehezíti a vas és a kalcium felszívódását – csökken a hőkezelés során, így nem érvényesül a káros hatása, miközben a zöld levelek jótékony folsavtartalma megmarad. A folsav egy esszenciális B-vitamin, amely felveszi a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben.
![spenót](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145617_1e705a5e2b0ec7b5f814f6ab017b07ce_wm.jpg)
Gomba
A gombában található kálium, B3-vitamin és cink jobban érvényesül hőkezelés után, bármilyen formában is történjen az. A gombában rengeteg antioxidáns van, amelyek aktivitása a hő hatására fokozódik a Food Chemistry 2006-os tanulmánya szerint. Az antioxidánsok nem csak védik a sejteket, csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is. A hőkezelés nem csak ebben segít, a gombában található argaritin nevű anyag káros hatását semlegesíti, amely nagy mennyiségben toxikus lehet a szervezet számára.
![gomba2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145619_0550e25e767bc3f504955b7c32a74e11_wm.jpg)
Répa
Főleg főzni vagy párolni érdemes, ugyanis hőkezelés során meglazul a sejtfal szerkezete, felszabadulnak benne az olyan értékes anyagok, mint a béta-karotin. Ezt az antioxidáns hatású anyagot A-vitaminná alakítja a szervezet, amely szerepet játszik a csontfejlődésben, javítja a látást és erősíti az immunrendszert. Egy 2000-es tanulmány szerint hőkezelés, különösen főzés során megnő a répa béta-karotin-tartalma, ha pedig a héjával együtt készíted, háromszorosára nő az antioxidáns aktivitása. Viszont semmiképp ne serpenyőben készítsd, ugyanis az a módszer 13%-kal is csökkentheti a benne található béta-karotin mennyiségét. Egy másik tanulmány pedig a párolás mellett teszi le a voksát, ez alapján annál magasabb a répa fitonutriens – vagyis a jótékony hatású vegyületeinek – tartalma, minél kevesebb vízben készül.
![répa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145621_194cc4252c0ae5631e88f0f239ce9fe5_wm.jpg)
Padlizsán
Bár ezt a zöldséget valószínűleg amúgy sem nyersen fogyasztod, nem mindegy, milyen eljárással készíted el. Ha grillezed, szinte teljes mértében megmarad a klorogénsav-tartalma, amely lassítja a glükóz véráramba bocsátását, így segít megelőzni a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulását. Főve is érdemes fogyasztani, úgy nagyobb mennyiségben tartalmaz delfindint, amely egy növényi pigment, de antioxidáns is egyben. Azt sem árt tudni, hogy a padlizsán egy szolanin nevű mérgező vegyületet is tartalmaz, amely hő hatására lebomlik, elveszíti káros hatását.
![padlizsán2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145623_573740238988ce0117a8aea6ebecbb33_wm.jpg)
Spárga
A spárgának viszonylag vastag a sejtfala, így nehezen tudnak érvényesülni a benne található vitaminok. Hő hatására azonban lebomlik, megtörik ez a burok, így jobban hasznosul a spárgában lévő A-, C- és E-vitamin, ahogyan az antioxidánsok is. A hőkezelés hatására nő a zöldségben található fenolsav szintje, az antioxidáns hatású polifenol csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Mivel az A- és az E-vitamin is zsírban oldódik, jobban tudnak hasznosulni, felszívódni, ha zsiradékkal találkoznak, így az elkészült spárgát érdemes olívaolajjal meglocsolni.
![spárga](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145625_9833ebf25decf40ae99fccd4cff7b780_wm.jpg)
Szárzeller
Talán a szárzeller az egyik legmeglepőbb résztvevő a listán, ugyanis ezt a zöldséget sokkal gyakrabban fogyasztják nyersen rágcsálva, mint ételekbe főzve. Egy 2009-es tanulmány arra világít rá, hogy a zellerben található anyagok is jobban hasznosulnak a hőkezelésnek köszönhetően, azonban csak bizonyos technológiák során nő a zöldség antioxidáns-tartalma, mint a sütés, pirítás, mikrózás. Ha azonban bő vízben főzöd, 14%-kal kisebb lesz az antioxidáns aktivitás.
![zeller](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145627_9928786f4ff549fcc7db6b4ae3d06135_wm.jpg)
Paradicsom
Igaz, a nyers paradicsom nagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, hőkezelés során veszít a vitamintartalmából, viszont megnő a zöldségben található likopin szintje, ugyanis megtörnek a vastag sejtfalak, amelyek rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak. A likopin az egyik legerősebb antioxidáns, amely többféle krónikus betegséggel veszi fel a harcot, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázatát is. A likopin még hatékonyabban szívódik fel, ha valamilyen egészséges zsiradékkal kerül kapcsolatba, úgyhogy a lepirult paradicsomot érdemes olívaolajjal megöntözni.
![paradicsom](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4014/40145/401456/40145629_b8935e45cd7da60f9d5573d8fabd3fdc_wm.jpg)
Fodros kel
Bár a salátákba leggyakrabban nyersen kerül, főtt formában is érdemes elkészíteni. A nyers zöldség izotiocianátokat tartalmaz, amelyek megnehezítik a jód felszívódását, pedig az az ásványi anyag elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez. Azonban hő hatására deaktiválódnak ezek a káros enzimek, ezért érdemes csak finoman, de megpárolni a zöldséget, úgy nem kell tartanod az izotiocianátok hatásától, illetve a kel antioxidáns-tartalma sem sérül jelentős mértékben.
Fotók: Getty Images