
Ezeket a köreteket főzd, ha unod a rizst: receptötleteket is mutatunk

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején

Laktató krumplis galette sok sajttal: ráérős reggeli is lehet
Bár imádjuk a rizst, annyi jó dolog van rajta kívül, hogy kár lenne folyton azon élni - megmutatjuk, mennyi mindennel lehet váltogatni a megszokott gabonát.
Ahogyan a krumplit is lecserélheted sokkal izgalmasabb, változatosabb zöldségekre, úgy a gabonaköretek is nagyon jól variálhatók, ha épp nincs kedved a rizshez, vagy rostosabb, esetleg egyszerűen más karakterű köretre vágysz.
Köles
A köles az utóbbi években felébredt több száz évnyi szunnyadó álmából. Már a legrégebbi szakácskönyv is tartalmaz ebből készült kásaételeket, nem beszélve az ősi ludaskása verziókról, amelyeket szintén ebből főztek. A köles gluténmentes, csakúgy, mint a rizs, de magasabb rosttartalma miatt jobb választás lehet. Mégis az benne a legjobb, ahogyan játszani lehet az állagával: ha pergősre főzöd, saláta, ha pépesre, akkor pürés, pudingos állagú kása lesz belőle.
Korábbi köleses receptjeink:

Bulgur
Tíz éve még csak a török éttermek kínálatában találkozhattál vele, ma már szinte hétköznapi alapanyagnak számít. Különböző méretekben érhető el, nem kell főzni, elég forró vízbe áztatni és kész. Magában is finom, de friss zöldfűszerekkel, salátába, paradicsommal, citrommal, esetleg dióval és gránátalmával is csodálatos.
Korábbi bulguros receptjeink:
Tabuleh - petrezselyemsaláta bulgurral

Hajdina
A hajdina íze elsőre nagyon szokatlan lehet, olyan, mintha mogyoró lenne. Szinte lehetetlen szétfőzni, mindig megmarad enyhén harapnivaló állaga, ezt lehet benne szeretni a legjobban. A köleshez és a rizshez hasonlóan gluténmentes, rosttartalma is igen magas. Az orosz konyha gyakran használja kásákhoz és levesekhez, de egyszerűen párolva vagy zöldségekkel keverve, salátának is szerethető. Érdemes orosz boltokban megvenni, mert sokkal olcsóbb, mint a szupermarketekben.
A hajdina főzéséről itt írtunk korábban, ebben a receptben pedig sült zöldségekkel kevertük.

Quinoa
Az utóbbi évek legnagyobb sztárja valójában nem is gabona, hanem egy mag. Népszerűségének egyik oka, hogy nagyon alacsony a szénhidráttartalma és teljes értékű fehérjének számít, így nagyon sok diétába remekül beilleszthető. Egyetlen hátránya, hogy nem olcsó. A köleshez hasonlóan fontos, hogy alaposan le kell öblíteni felhasználás előtt, különben enyhén kesernyés mellékíze lehet. A rizshez hasonló módon, kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, ezt követően pedig salátákba vagy egyszerűen köretnek enni.
Fotók: Getty Images, Ács Bori