5 ok, miért érdemes szőlőt enni: szuper recepteket is mutatunk

szőlősreceptek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha ősz, akkor szőlőszezon, használd fel minél többféle formában a gyümölcsöt, nagyon egészséges, isteni finom és szuper alap.

Bár magában, frissen is öröm csipegetni a szőlőt, süteményekben, lekvárként, üdítőként, borként, aszalva is felhasználható, de még sós ételekben, hússal párba állítva is finom. 

Lehet világos vagy sötét színű, magos vagy mag nélküli, bármelyik fajtáról is van szó, mind nagyon egészséges. A szüret a legtöbb országban már augusztus végén, szeptember elején elkezdődik, és akár egészen novemberig is eltarthat.

A szőlőben rengeteg tápanyag és antioxidáns található, főbb egészségügyi előnyeit alább szedtük egy csokorba.

Antioxidáns-forrás

Bár az antioxidáns mennyisége a szőlő színétől is függ, általánosságban elmondható, hogy van benne polifenol, katekin és antocianin. Utóbbi a piros és kék, sötétebb színű szemekben található meg. Ezek a vegyületek nem csak az árnyalat meghatározásában játszanak szerepet, antioxidáns tulajdonságúak is, így védik a sejteket, semlegesítik a szabad gyököket, csökkentik az oxidatív stresszt és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

szőlő

Az antioxidánsok leginkább a friss szőlőben, és azon belül is a héjban és a magban vannak jelen, de lé formájában is érdemes fogyasztani a gyümölcsöt. Ezek a jótékony tulajdonságok erjedés után is megmaradnak, tehát a bor is egyfajta antioxidáns-forrásnak tekinthető.

Védi a szív egészségét

Mivel rostban és káliumban gazdag, segít helyreállítani a vérnyomást, így hozzájárul a szív egészségéhez. A kálium az artériákat és a vénákat tágítja, így támogatja a vér áramlását. A szőlőben található polifenolok szintén jótékony hatnak a szív- és érrendszerre, segítenek megelőzni azok gyulladását és károsodását.

szőlő2

A piros szőlőben található vegyületek akadályozzák a koleszterin felszívódását, így a koleszterinszintet is segítenek a megfelelő mederben tartani. 

Jót tesz a szemnek

A szőlőben található antioxidánsok, mint a rezveratrol, illetve a karotinoidok, védenek az UV-sugárzással szemben, így a szemet, pontosabban a retinát is óvják a károsodástól. Így csökkenhet a későbbi szembetegségek kialakulásának kockázata, mint a zöld hályog, szürke hályog, makuladegeneráció. Sőt, a képernyők kék fényétől is védik a szemet, de a szőlőben található lutein akár még a látást is javíthatja.

szőlő3

Segíti az agyműködést

Egy tanulmány szerint a vörös szőlőlé fogyasztása jótékonyan hat az agy működésére, javítja a reakcióidőt, a figyelmet és a memóriát, emellett a hangulatra is pozitívan hat. A szőlőfogyasztás segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását is azáltal, hogy csökkenti az agyban kialakult gyulladások kockázatát.

Helyreállítja a vércukorszintet

A szőlőnek alacsony a glikémiás indexe, tehát lassan vagy egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet. A szőlőben található egyes vegyületek is, pl. a rezveratrol jótékonyan hatnak a vércukorszintre, javítják az inzulinválaszt és -termelést.

szőlő4

Szőlős receptek

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük