Illatos, citromos rizottó: vajtól és sajttól krémes a rizs
A citromos rizottó egy rendkívül krémes és finom fogás, amivel kevesebb mint egy óra alatt elkápráztathatod a rizottó szerelmeseit!
Az olasz konyhának számtalan remek fogása ismert. A legtöbb egyszerűen összedobható, minimalista, ám van köztük egy olyan, amitől sokan tartanak. Ez pedig a rizottó.
A jó rizottó krémes és ízletes, így fontos, hogy megfelelő rizzsel készüljön, ilyen az arborio. A folyadék adagolására is nagy figyelmet kell szánni, na meg a hőfokra. Alacsony vagy közepes láng felett készüljön, felügyelet mellett, gyakran kevergetve.
A gombás rizottó a recept szerint csiperkéből készül, de bátran összedobhatod többféléből. Szárított gombát is használhatsz, úgy még ízletesebb lesz. Ha pedig egy kis aranyszínt szeretnél viszontlátni a remekművön, akkor egy kevés sáfrány is kerülhet a fogásba.
A gombát tisztítsuk meg, majd tetszés szerint vágjuk fel.
A hagymát és fokhagymát is tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Az alaplevet melegítsük fel, hogy jó forró legyen.
Az olajat magas falú edényben hevítsük fel. Ezután keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, és 2-3 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát. 4-5 percig pirítsuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és a rizst is keverjük hozzá.
Amikor a rizsszemek már áttetszők (néhány perc szükséges hozzá), öntsük fel fehérborral. Ezután várjunk addig, amíg a bor majdnem teljesen elpárolog. Ekkor keverjünk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet. Várjuk meg, míg magába szívja, majd ezt ismételjük addig, amíg a rizs puha és krémes nem lesz. Közben gyakran keverjük át.
Amikor a rizs teljesen megpuhult, akkor adjuk hozzá a vajat, parmezánt és a mascarponét.
Az elkészült ételt reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu