Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes

4
Nyomtatás
Alap gombás rizottó cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olasz konyha egyik legélvezetesebb fogása a rizottó, amely meglepően egyszerűen készül. Ezt a receptet érdemes megtanulni!

Az olasz konyhának számtalan remek fogása ismert. A legtöbb egyszerűen összedobható, minimalista, ám van köztük egy olyan, amitől sokan tartanak. Ez pedig a rizottó.

A jó rizottó krémes és ízletes, így fontos, hogy megfelelő rizzsel készüljön, ilyen az arborio. A folyadék adagolására is nagy figyelmet kell szánni, na meg a hőfokra. Alacsony vagy közepes láng felett készüljön, felügyelet mellett, gyakran kevergetve.

Így lesz igazán finom!

A gombás rizottó a recept szerint csiperkéből készül, de bátran összedobhatod többféléből. Szárított gombát is használhatsz, úgy még ízletesebb lesz. Ha pedig egy kis aranyszínt szeretnél viszontlátni a remekművön, akkor egy kevés sáfrány is kerülhet a fogásba.

Alap gombás rizottó

Alap gombás rizottó ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 300 g rizottórizs
  • 200 ml fehérbor
  • 1 l alaplé
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 marék parmezán
  • 1 evőkanál mascarpone

Tálalás:

  • parmezán (reszelt) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, majd tetszés szerint vágjuk fel.

A hagymát és fokhagymát is tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Az alaplevet melegítsük fel, hogy jó forró legyen.

Az olajat magas falú edényben hevítsük fel.  Ezután keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, és 2-3 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát. 4-5 percig pirítsuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és a rizst is keverjük hozzá.

Amikor a rizsszemek már áttetszők (néhány perc szükséges hozzá), öntsük fel fehérborral. Ezután várjunk addig, amíg a bor majdnem teljesen elpárolog. Ekkor keverjünk hozzá 1 merőkanálnyi alaplevet. Várjuk meg, míg magába szívja, majd ezt ismételjük addig, amíg a rizs puha és krémes nem lesz. Közben gyakran keverjük át.

Amikor a rizs teljesen megpuhult, akkor adjuk hozzá a vajat, parmezánt és a mascarponét.

Az elkészült ételt reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon