A legfinomabb házi almás pite receptje: nem szabad spórolni a töltelékkel
A házi almás pite fahéjas töltelékkel megunhatatlan desszert. Ez a klasszikus változat mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt.
Ez az almás crumble az egyik legősziesebb desszert, amelynek akkor is megéri nekifogni, ha nincsen különösebben kedved a sütéshez. A klasszikus pitékkel ellentétben ugyanis sokkal gyorsabban és egyszerűbben készül, hiszen a tésztája sem pihentetést, sem nyújtást nem igényel.
A fűszeres almarétegre egy kissé morzsálódó tészta kerül – innen ered a desszert neve –, amelynek köszönhetően sütés után egy karakteres, hepehupás kinézetet kap a süti. Ebbe a változatba nem került tojás, és a vajat is növényi alternatívára cseréltem, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Az almás réteghez az almát mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházakat, és vágjuk negyedekbe. Egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vágjuk 2-3 mm vastag szeletekre, tegyük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a többi hozzávalót, és borítsuk tepsibe vagy jénaiba.
Egyengessük el a szeleteket úgy, hogy ne legyenek kiálló darabok, majd tegyük félre.
A morzsaréteghez egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajalternatívát, és morzsoljuk össze a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódó, de összeálló masszát kell kapnunk.
Gyúrjuk hozzá a mandulavajat és a vaníliakivonatot, majd morzsoljuk az almás réteg tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor van kész, ha a töltelék néhány percig bugyogva sült.
Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk tányérokra, és még melegen fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu