Almás morzsasüti fél órán belül: megúszós desszert sok rosttal

4
Nyomtatás
Almas-crumble-morzsasuti-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a fűszeres almás crumble a nagybetűs őszi desszert: krémesre sült fahéjas alma és ropogós morzsaréteg alkotja.

Ez az almás crumble az egyik legősziesebb desszert, amelynek akkor is megéri nekifogni, ha nincsen különösebben kedved a sütéshez. A klasszikus pitékkel ellentétben ugyanis sokkal gyorsabban és egyszerűbben készül, hiszen a tésztája sem pihentetést, sem nyújtást nem igényel.

A fűszeres almarétegre egy kissé morzsálódó tészta kerül – innen ered a desszert neve –, amelynek köszönhetően sütés után egy karakteres, hepehupás kinézetet kap a süti. Ebbe a változatba nem került tojás, és a vajat is növényi alternatívára cseréltem, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Almás crumble

Almas-crumble-morzsasuti.jpg

Hozzávalók 25 x 17 cm-es formához cm átmérőjű formához

Az almás réteghez:

  • 1 kg édes, piros alma
  • 130 g barna cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 0.5 közepes biocitrom reszelt héja

A morzsaréteghez:

  • 100 g zabpehely (apró szemű)
  • 70 g finomliszt
  • 70 g barna cukor
  • 0.5 tk.
  • 100 g növényi vajalternatíva
  • 1 ek. mandulavaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Az almás réteghez az almát mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházakat, és vágjuk negyedekbe. Egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vágjuk 2-3 mm vastag szeletekre, tegyük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a többi hozzávalót, és borítsuk tepsibe vagy jénaiba.

Egyengessük el a szeleteket úgy, hogy ne legyenek kiálló darabok, majd tegyük félre.

A morzsaréteghez egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajalternatívát, és morzsoljuk össze a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódó, de összeálló masszát kell kapnunk.

Gyúrjuk hozzá a mandulavajat és a vaníliakivonatot, majd morzsoljuk az almás réteg tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor van kész, ha a töltelék néhány percig bugyogva sült.

Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk tányérokra, és még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon