Mazsolával és almával dúsított fánk: nagyon lágy a pampuska tésztája

mazsolas-fank
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csupán néhány hozzávalóból készül a mutatós, illatos fánk, melynek a tésztájában az alma az úr.

Fánkból sosem elég. A világ fánkpalettája széles, tele van finomságokkal, melyeket érdemes felfedezni. Az egyik ilyen kincs az oliebollen. A különleges pampuskát Hollandiában és Belgiumban sütik, utcai árusoknál gyakran bele lehet botlani.

A kelt tésztás finomság többféle ízesítésben próbálható ki. Az almás, mazsolás mellett nagy népszerűségnek örvend a naranccsal, citrommal vagy ribizlivel töltött verzió. A tészta fűszerezésével is lehet kísérletezni, fahéj helyett gyömbérrel is fel lehet dobni, porcukor helyett pedig fahéjas porcukorral vagy vaníliás cukorral szórd meg a fánkokat.

Almás, mazsolás fánk

Almás, mazsolás fánk ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 dl langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 darab tojás
  • 2 darab alma
  • 1 marék mazsola
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot keverjük el 2 deciliter langyos tejben, majd adjuk hozzá az élesztőt, takarjuk le konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a fahéjat.

Miután az élesztő felfutott, adjuk a liszthez. A tojással és a maradék tejjel dagasszuk hólyagosra. Ezután a reszelt vagy kockákra vágott almát és mazsolát dolgozzuk a tésztába.

A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A megkelt tésztából evőkanállal vagy a kezünkkel formázzunk gombócokat, és süssük őket aranybarnára bő, forró olajban.

A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük