
Mazsolával és almával dúsított fánk: nagyon lágy a pampuska tésztája

Csupán néhány hozzávalóból készül a mutatós, illatos fánk, melynek a tésztájában az alma az úr.
Fánkból sosem elég. A világ fánkpalettája széles, tele van finomságokkal, melyeket érdemes felfedezni. Az egyik ilyen kincs az oliebollen. A különleges pampuskát Hollandiában és Belgiumban sütik, utcai árusoknál gyakran bele lehet botlani.
A kelt tésztás finomság többféle ízesítésben próbálható ki. Az almás, mazsolás mellett nagy népszerűségnek örvend a naranccsal, citrommal vagy ribizlivel töltött verzió. A tészta fűszerezésével is lehet kísérletezni, fahéj helyett gyömbérrel is fel lehet dobni, porcukor helyett pedig fahéjas porcukorral vagy vaníliás cukorral szórd meg a fánkokat.
Almás, mazsolás fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 4 dl langyos tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 darab tojás
- 2 darab alma
- 1 marék mazsola
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A cukrot keverjük el 2 deciliter langyos tejben, majd adjuk hozzá az élesztőt, takarjuk le konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót és a fahéjat.
Miután az élesztő felfutott, adjuk a liszthez. A tojással és a maradék tejjel dagasszuk hólyagosra. Ezután a reszelt vagy kockákra vágott almát és mazsolát dolgozzuk a tésztába.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A megkelt tésztából evőkanállal vagy a kezünkkel formázzunk gombócokat, és süssük őket aranybarnára bő, forró olajban.
A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!