Sajttal és tejföllel sült karfiol: selymes szószban puhul a zöldség
Nem lesz vele sok munka, ráadásul gyorsan megsül, úgyhogy akár hétköznap este is összedobhatod ezt a finom vega fogást.
A rántott karfiol nagy kedvenc, mely mellé kötelező a tartármártás, de főzelékkel kínálva is megállja a helyét. A rántott zöldség elkészítése egyszerű, kezdőknek is sikerülni fog, ám nem muszáj a hagyományos recepthez ragaszkodni.
Liszt, tojás és zsemlemorzsa, ez a hármas alkotja a rántott karfiol bundáját a megszokott recept szerint. Én most helyette egy palacsintasűrűségű masszát kevertem, melyben petrezselyemnek és tört jalapeñónak is jutott hely. A jalapeño nagyon intenzív fűszer, a karfiol bundáját tüzessé varázsolja. Ha te nem szereted a pikáns vonalat, akkor hagyd ki, helyette 2-3 evőkanál reszelt parmezánnal tedd izgalmassá a masszát.
A karfiolt szedjük rózsáira, majd sós, forró vízben főzzük félpuhára. Ezután a rózsákat szűrjük le és hűtsük ki.
A tojást a sóval, finomra vágott petrezselyemmel és a tört jalapeñóval keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet és tejet, míg csomómentes nem lesz a massza.
A karfiolrózsákat először forgassuk meg a tojásos keverékben, majd a zsemlemorzsában is. Ezután bő, forró olajban süssük aranybarnára pár perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors