Békebeli paradicsomos káposzta: füstölt szalonna teszi karakteressé

3
Nyomtatás
Békebeli paradicsomos káposzta cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A paradicsomos káposzta ősi étel, ami biztosan téged is nosztalgiával tölt el: ha nem szeretted gyerekként, adj egy esélyt ennek a receptnek!

Van, aki szereti és örömmel repetázik belőle, míg más köszöni, de nem kér belőle: a paradicsomos káposzta a nagyi és a menza konyháján is népszerű fogás volt a maga idejében, talán még ma is sűrűn vendég egyes helyeken. Aki szereti, gyakran készíti a főzelékfélét, amely mellé fasírt is készül: mi most egy kiadós változatát mutatjuk!

A paradicsomos káposzta egyszerű alapanyagokból készül. Ebben a receptben füstölt szalonna is helyet kap, ettől még ízletesebb a fogás. Az étel készítésénél érdemes kóstolni és saját ízlésre alakítani az ízeket. A cukor mellé egy kis ecet is kerülhet, így lesz igazán nagyiféle a fogás.

A recept a mi ízlésünket tükrözi, úgyhogy feltétlen kóstolj, és a cukor és az ecet adagolását a saját szájízed szerint hangold, hogy az édes-savanyú ízek tökéletes harmóniában álljanak. Ha pedig egy kis nyarat csempésznél az ételbe, akkor kaprot is adj hozzá!

Békebeli paradicsomos káposzta

Békebeli paradicsomos káposzta ct

Hozzávalók 4 személyre

Főzelék:

  • 80 dkg káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 700 g passzírozott paradicsom
  • 4 dl víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál cukor

Rántás:

  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát vékonyan csíkozzuk vagy kockázzuk fel.

A szalonnát kockázzuk tetszőlegesre, majd egy nagy lábasban pirítsuk le a saját zsírján, ezután szedjük tányérra és tegyük félre.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd abban a lábasban, amelyben a szalonna pirult, dinszteljük üvegesre (ha szükséges, adjunk még hozzá zsírt vagy olajat). Ezután dobjuk rá a káposztát, és pároljuk néhány percig.

A paradicsompassatát keverjük össze a vízzel, sóval, borssal, cukorral, majd öntsük a káposztára, és alacsony láng felett főzzük 25-30 percig.

Serpenyőben készítsük el a rántást: az olajat hevítsük fel, majd dobjuk rá a liszet és keverjük csomómentesre, közben a paradicsomos káposzta levéből is tegyünk hozzá 1-2 merőkanállal.

A rántást adjuk a paradicsomos káposztához a szalonnával együtt, és főzzük még néhány percig, közben kóstoljuk, és ecetet is adjunk hozzá, ha szeretnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon