5 tipp, amitől igazán finom lesz a gulyásleves: fontos az alapanyagok minősége
A tartalmas, pirospaprikával fűszerezett, hússal, zöldségekkel és csipetkével gazdagított gulyásleves igazi hungarikum, amit az egész világon ismernek és szeretnek.
Ahány ház, annyi szokás: a gulyás tartalmas leves, melyet egyes helyeken kiadós egytálételként ismernek. A rengeteg változat közül ismert olyan recept, melyben csak hús kap helyet, de az étel fűszerezését illetően is találni eltérő változatokat.
A recept bográcsozáshoz van kitalálva, de konyhában, fazékban is működőképes. Fontos, hogy mindig liba- vagy kacsazsírral készüljön, úgy lesz az igazi. A hagyma dinsztelésénél mindig legyen valaki, aki figyel és használja a fakanalat. Érdemes megsózni a dinsztelődő hagymát, mert úgy nem fog odakozmálni. Egyes háztartások előszeretettel dúsítják csipetkével a levest, ez ízlésre van bízva. A gulyásnak jól áll, ha kicsit csíp, tálalásnál csípős cseresznyepaprikát lehet mellé kínálni, amit mindenki kedvére tehet a levesbe. És persze a finom ropogós héjú kenyérről se feledkezz meg, a gulyás mellé kötelező.
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A megtisztított sárgarépát és krumplit tetszés szerint vágjuk egyforma méretűre.
A zsírt forrósítsuk fel, majd a finomra aprított hagymát dinszteljük üvegesre (közben mehet rá 1-2 csipetnyi só, de nem kötelező). Ezután húzzuk le a tűzről a bográcsot/fazekat, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd keverjük hozzá a húst, és közepes láng felett pirítsuk 10-15 percig. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és őrölt köménnyel, öntsük fel a víz felével, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben víz még mehet rá). Ezután keverjük hozzá a répát és a burgonyát, és öntsük rá a maradék vizet.
A levest főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek, közben kóstoljunk, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu