
Tanyasi zöldborsóleves csirkehússal: zsenge borsóból kötelező elkészíteni
A gazdagon megpakolt leves nem egy napra készül, másnapra is bőven marad, sőt, a hús miatt két fogás is kihozható belőle.
Nyáron nagy kedvenc az újborsó, amelyből rengeteg izgalmas receptet kipróbálhatsz, de ha csak egyet ajánlhatok, az a borsóleves. Ezt több verzióban tesztelheted, finom hússal, tejszínnel, tejföllel vagy tárkonnyal készítve. Mi most egy egyszerűbb változatot ajánlunk, amelyben levesbetét is helyet kap.
A vajgaluska masszájába bátran keverhetsz finomra aprított petrezselymet vagy metélőhagymát. A masszát kisebb méretben vagy nagyobban is a levesbe főzheted. A kisebb, formásabb darabokhoz használj nokedliszaggatót, a testesebb darabokat vágódeszkáról szaggasd a levesbe. Az ételbe újborsó kerül, de mirelitet is használhatsz, és ha szeretnéd, akkor krumplit és karalábét is főzhetsz bele.
A hagymát, sárgarépát, fehérrépát tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.
Az újborsót pucoljuk meg.
Egy nagy lábasban hevítsünk kevés olajat, majd dobjuk rá az előkészített zöldségeket, és pirítsuk 2-3 percig. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal, házi ételízesítővel és majoránnával.
Vajgaluska:
A lágy vajat a sóval keverjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojást. Ezután dolgozzunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy lágy nokedliállaga legyen a masszának.
Amikor a levesben megpuhultak a zöldségek, akkor szaggassuk bele a masszát, és várjunk néhány percet, míg a galuskák a leves felszínére úsznak.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu