Gyors, egyszerű, egészséges: tepsiben sült brokkoli fehérbabbal és parmezánnal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Nem nagyon lehetne fokozni ennél jobban a rost- és vitamintartalmát egy vacsorának, ez az étel ráadásul finom és egyszerű is.
Ahogy a karfiol, a brokkoli is csodálatosan finom lesz sütve, ez már szinte nem is meglepetés. A karfiollal ellentétben azért ez nem az az eset, amikor az egyik technika végleg kiüti a nyeregből a másikat - a brokkoli nagyon finom ressre párolva is. Sütve viszont teljesen más íze, illata, állaga lesz, mintha egy másik alapanyag lenne.
Ez a fogás sok szempontból meglepő: az eredeti recept a brokkolit babbal párosítja, ez adott volt, én viszont egyszerűsítettem a folyamatot és nem pároltam, főztem, hanem megsütöttem a sütőben. Szokatlan, de nagyon jól működik, mert a bab harapnivaló lesz és még ízesebb, ráadásul az egész nem kerül öt percnél több időbe. A citrom, fokhagyma, parmezán kombináció pedig verhetetlen. A bab lehet előfőzött vagy konzerv is.
Brokkolival sült fehérbab
Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej brokkoli
- 500 gramm főtt fehérbab
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 100 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokon.
A brokkolit vágjuk kis rózsákra, aprítsuk fel a szárát is. Egy kis tálban keverjük el az olívaolajat a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szórjuk egy sütőpapíros tepsire, öntsük rá a babot, locsoljuk meg az egészet a fűszeres olívaolajjal. Nagyon alaposan keverjük el. A citromot karikázzuk fel és szórjuk közéjük.
Addig süssük, míg a brokkoli meg nem puhul, és mikor kész, szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Fotók: Ács Bori