Villámgyors bulgursaláta friss zöldekkel – Nem csak egészséges, nagyon finom is

bulgur saláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bulgur egy szuper alternatíva, ha nem hagynád ki a köretet az étkezésedből, de túllépnél a rizs, tészta pároson.

A bulgur, vagyis a durumbúza egyfajta összetett szénhidrát, amelyhez az egész búzát használják fel. Magas rosttartalmánál fogva jobban szívódik fel és jobban eltelít, mint a fehér liszttel készült köretek. A bulgurt nagyon változatosan lehet elkészíteni, és ami nagyon fontos, támogatja a fogyókúrád, segít a súlyvesztésben. Hidegen salátának, melegen köretnek szuper választás, de még édesség is készülhet belőle, a rizskochhoz hasonló bulgurkoch

A bulgur tehát hidegen is finom, akár maradékmentőnek sem utolsó: ha nem fogyott el ebédnél, sok zöldfűszerrel és harsogó színű zöldséggel összekeverve tökéletes diétás vacsora lesz. 

Bulgursaláta zöldekkel

bulgur saláta recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm bulgur
  • 3 darab kaliforniai paprika (piros, sárga)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt mossuk át alaposan. Tegyük egy lábasba, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg. Várjuk meg, amíg felforr, majd főzzük 5 percig. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, takarjuk le és hagyjuk állni 15 percet. Ha a vizet magába szívta, tegyük ki egy tálba, várjuk meg, amíg kihűl. 

A petrezselymet és a lilahagymát vágjuk apróra, a paprikát és az uborkát kockázzuk fel. Keverjük őket a bulgurhoz, sózzuk, borsozzuk, nyomjunk rá egy fél citromot, öntsük rá az olívaolajat és forgassuk össze. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük