Ropogós tepsis karfiol kevés munkával: ezt edd ma krumpli helyett
A tepsis karfiol szaftos, húsmentes fogás, ami után senki nem marad éhes.
Ha egy könnyen elkészíthető, mégis ütős karfiolos ételt keresel, akkor ez a nem hétköznapi változat legyen az első választásod. A szeletekre vágott karfiol egy pikáns, fűszeres bundát kap, és sütőben sül aranybarnára.
Az ízesítők közül a fő összetevők a Sriracha szósz, amelyet szükség esetén édes chiliszószra is cserélhetsz. Ezt egészíti ki a fokhagyma, a pirospaprika, a füstölt paprika és a bors, és kevés barna cukor segít abban, hogy ropogósabb legyen a bunda. Az összeállítás nem tartalmaz tojást, sem pedig tejterméket, így növényi étrendbe is beilleszthető.
A karfiolt vágjuk 2 cm-es szeletekre úgy, hogy minden szeletre jusson a középső vastag szárból is. Így nem fog rózsáira esni sütés közben. A külső, fel nem használt részeket tegyük hűtőbe vagy fagyasszuk le, és később használjuk zöldségleveshez, zöldséges rizshez, vagy főzzük bele krumplipürébe.
A lisztet kanalazzuk lapos tányérba, és forgassuk bele a szeleteket.
Egy tálban keverjük össze a csicserilisztet, a kukoricakeményítőt, a barna cukrot, a sót, a borsot, a fekete Himalája-sót, a fokhagyma-granulátumot, a pirospaprikát és a füstölt paprikát, majd több adagban keverjük hozzá a szójaitalt, végül pedig a Sriracha szószt.
Egyenként mártsuk bele a karfiolszeleteket, és csepegtessük le a felesleget. Helyezzünk sütőpapírt egy nagyobb tepsibe, vékonyan fújjuk le olajspray-vel, helyezzük rá a karfiolszeleteket, és őket is fújjuk be olajjal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőnél fordítsuk meg a szeleteket.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu