Búzadarás gnocchi, ahogy a rómaiak készítik: sok vajjal és parmezánnal

romai-gnocchi2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyhában is hatalmas eltérések vannak a különböző régiók között: bár a gnocchi mint krumplinudli terjedt el a világban, a rómaiak egészen mást értenek alatta.

Bár a nevében gnocchi, valójában nem sok köze van a – másik – olasz klasszikushoz. A gnocchi alla romana, vagyis a római tésztaétel olyasmi, mint egy sós tejbegríz megsütve, talán még a puliszkához lehetne hasonlítani. Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de sósan, vajjal, parmezánnal összesütve isteni lesz a grízes alap, tökéletesen működik főételként. 

Fontos, hogy jó sűrűre főzd a grízt, ugyanis korongokat kell majd formázni belőle: ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, hogy még melegen egy tepsibe simítod, megvárod, míg teljesen kihűl és megköt, majd egy szaggatóval köröket vágsz belőle.

Bár a masszába is kerül parmezán, akkor lesz a legfinomabb a római étel, ha a tetejére is szórsz még sajtot, amely szépen rápirul a sütőben.

Búzadarás gnocchi

romai-gnocchi

Hozzávalók 4 személyre

Gnocchi:

  • 750 ml tej
  • 1 tk
  • 1 csipet szerecsendió
  • 120 g búzadara
  • 1 db tojás
  • 90 g parmezán

Egyéb:

  • kevés olívaolaj
  • 60 g vaj
  • 50 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Kenjünk ki olajjal egy kb. 25x30 centis tepsit.

A tejet öntsük egy lábasba, keverjük bele a sót és a szerecsendiót, majd melegítsük össze. Amikor gyöngyözik, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Addig főzzük, míg egészen sűrű nem lesz, akkor húzzuk le a tűzről.

Közben egy kis tálban keverjük össze a parmezánt és a tojást, majd keverjük bele a búzadarás keverékbe.

Oszlassuk el egyenletesen a keveréket az előkészített tepsiben. Tegyük félre, míg teljesen kihűl és megszilárdul.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha kihűlt a massza, szaggassunk belőle 5 centi átmérőjű köröket. Az így kapott köröket az olajos felükkel lefelé tegyük egy tűzálló tálba úgy, hogy félig fedjék egymást a szeletek.

A 60 gramm vajat olvasszuk meg, öntsük a gnocchik tetejére, majd szórjuk rá az 50 gramm parmezánt.

Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna és ropogós nem lesz a teteje.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük