
Céklából fűszeres lekvárt? Mutatjuk, hogyan csináld!

A céklát főként savanyúságként ismerjük, pedig eme sokoldalú zöldségből kitűnő lekvárt is főzhetünk.
A cékláról kevesen tudják, de a téli hónapok egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrása. Ez egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, amely a répafélék családjába tartozik, és jellegzetesen bíborvörös színben pompázik. Magas a kálium-, kalcium-, vas-, nátrium-, kén-, foszfor- és folsavtartalma, és tele van A-, B- és C-vitaminnal. Amellett, hogy az orvostudomány vérképzőként ismeri, májvédő és májtisztító hatással is bír, ráadásul erősíti az immunrendszert is.
Ezt a gyökérzöldséget eheted nyersen, sülve és főve is, emellett rendkívül finom céklalekvárt is főzhetsz belőle, amit különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel is ízesíthetsz. Ezúttal egy szegfűszeggel, narancslével és vöröshagymával készülő variációt mutatunk.
-
2023-11-26 09:28:01
-
2023-11-05 09:28:01
-
2023-10-20 10:32:01
Céklalekvár

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kg cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 450 ml narancslé
- 60 g barna cukor
- 170 ml almaecet
- 2 rúd fahéj
- 2 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csomag dzsemfix (helyettesíthető mással is)
Elkészítés:
A céklákat hámozzuk meg, majd egy közepes tálba reszeljük bele.
A vöröshagymát szintén reszeljük le.
Ezután egy közepes serpenyőbe tegyük bele a cékla és a dzsemfix kivételével az összes többi hozzávalót, és lassú tűzön, fedő nélkül kezdjük el főzni.
Ha a lé fele már elfőtt, adjuk hozzá a reszelt céklát. Továbbra is fedő nélkül főzzük egészen addig, amíg majdnem az összes lé elfogy.
Ízlés szerint adjunk hozzá dzsemfixet is, avagy pektint, ki mit szeretne.
Ezután távolítsuk el belőle a fahéjrudakat, majd porciózzuk ki steril dunsztos üvegekbe.
A céklalekvár ilyen formában a hideg téli napokon is ínycsiklandozó feltétként szolgálhat majd a kalácsra, kenyérre vagy akár húsok mellé is.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!