
Így készül az olasz lepénykenyér, a focaccia: mutatjuk, hogy lesz tökéletes
A focaccia az olaszok híres lepénykenyere, a pékáru magában falatozva is mennyei, de sültek, raguk, saláták mellé is lehet kínálni.
Az olasz konyha híres kenyérféleségét, a focacciát rengetegféle recept szerint, különböző ízekben is kipróbálhatod. A focaccia finom sajtosan, fokhagymásan, krumplisan vagy szőlővel dúsítva. Én most cheddar sajttal és jalapeño paprikával próbáltam ki.
A cheddar sajtos, jalapeñós focacciát jólesik magában falatozni, és szaftosabb fogások mellé is kínálhatod. Szuper választás paradicsomleves mellé, és felvágottakkal, kencékkel is mennyei.
A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva tegyük félre, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk hozzá a sót, ezután adjuk hozzá a megkelt élesztőt és az olívaolajat, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (A tészta megfelelő állagának eléréséhez, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat.)
A szép tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 30-40 percre. Ezután dolgozzuk hozzá a reszelt vagy kockázott sajtot és a karikákra vágott jalapeñót. A tésztát ismét takarjuk le, és tegyük félre 30-60 percre, míg a duplájára kel.
A megkelt tésztát borítsuk olajjal kikent tepsire, majd olajos kézzel húzzuk szét és nyomkodjunk mélyedéseket az ujjunkkal a tészta felszínére.
A tésztát szórjuk meg még reszelt sajttal, és ha szeretnénk, plusz jalapeñokarikákkal.
A focacciát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára. (Körülbelül 20-30 perc, de akár még 10 perc plusz is elkelhet a tésztának, ez sütőfüggő.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu