Cheddar sajtos, jalapeñós focaccia: gyakori vendég lesz a konyhádban

2
Nyomtatás
Cheddar sajtos, jalapeñós focaccia cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cheddar sajttal és jalapeñóval készült kenyérféleség szép pirosra sül, remek harapnivaló magában, és különböző ételek mellé is kínálhatod.

Az olasz konyha híres kenyérféleségét, a focacciát rengetegféle recept szerint, különböző ízekben is kipróbálhatod. A focaccia finom sajtosan, fokhagymásan, krumplisan vagy szőlővel dúsítva. Én most cheddar sajttal és jalapeño paprikával próbáltam ki.

A cheddar sajtos, jalapeñós focacciát jólesik magában falatozni, és szaftosabb fogások mellé is kínálhatod. Szuper választás paradicsomleves mellé, és felvágottakkal, kencékkel is mennyei.

Cheddar sajtos, jalapeñós focaccia

Cheddar sajtos, jalapeñós focaccia ct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 3 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 2 darab jalapeño
  • szükség szerint olívaolaj

A tetejére:

  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 darab (opcionális) jalapeño
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva tegyük félre, míg az élesztő felfut.

A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk hozzá a sót, ezután adjuk hozzá a megkelt élesztőt és az olívaolajat, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (A tészta megfelelő állagának eléréséhez, ha szükséges, adjunk még hozzá olajat.)

A szép tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 30-40 percre. Ezután dolgozzuk hozzá a reszelt vagy kockázott sajtot és a karikákra vágott jalapeñót. A tésztát ismét takarjuk le, és tegyük félre 30-60 percre, míg a duplájára kel.

A megkelt tésztát borítsuk olajjal kikent tepsire, majd olajos kézzel húzzuk szét és nyomkodjunk mélyedéseket az ujjunkkal a tészta felszínére.

A tésztát szórjuk meg még reszelt sajttal, és ha szeretnénk, plusz jalapeñokarikákkal.

A focacciát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép aranybarnára. (Körülbelül 20-30 perc, de akár még 10 perc plusz is elkelhet a tésztának, ez sütőfüggő.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon