Szaftos, bőséges cigánypörkölt: lecsós alappal készül

2
Nyomtatás
Cigánypörkölt cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cigánypörkölt tartalmas, ízletes fogás, a szaftja jó sűrű. Kínáld házi tésztával, vagy tunkold friss kenyérrel!

Április 8. a roma kultúra világnapja. 1971-ben ezen a napon ült össze először a Roma Világkongresszus, ahova 23 országból érkeztek küldöttek. Itt fogadták el a közös jelképet ábrázoló roma zászlót, a roma himnuszt és az „Opre Roma!” jelmondatot, ami annyit jelent, „Fel, cigányok!”.  A roma kultúra napja fontos dátum a cigányok körében. Az egész világon ünneplik a romák, ápolják hagyományaikat.

Ennek alkalmából a cigány gasztronómiába kóstolhatsz bele, egy családi receptet osztok meg, amit kicsit átalakítottam. A cigánypörkölt nagyon laktató fogás, ami szinte mindenhol máshogy kerül az asztalra, hisz ahány ház, annyi szokás. A legtöbb családban lecsós alappal és sertéshússal készül: nálam is szerepelnek a lecsó hozzávalói, de én a főzési fázis utolsó perceiben adom az ételhez őket, mert így ropogós marad a paprika és a paradicsom.

Ez egy igazi tunkolós étel, ami bográcsban készítve az igazi. A cigány konyhára jellemző a bőség, a húsban gazdag fogások és a csípős zamat. Aki szeretné, még bátran emelhet az étel erején, ez ízlés kérdése. Hagyományosan húzott tésztával és nokedlivel kínálják a cigánypörköltet, de tarhonya vagy kenyér is kerülhet mellé.

Cigánypörkölt

cigánypörkölt

Hozzávalók 6 személyre

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg sertéscomb
  • szükség szerint zsír vagy olaj
  • 4 fej hagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál csípős paprikakrém
  • 2 dl víz
  • 3 darab tévépaprika
  • 2 darab hegyes erős paprika
  • 2 darab paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát tetszés szerint vágjuk fel (lehet kisebbre vagy nagyobbra). A húst vágjuk egyforma méretű kockákra.

Az előkészített szalonnát a saját zsírján süssük ki, majd szedjük tányérra.

A visszamaradt szalonnazsírhoz adjunk még zsírt vagy olajat, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát és dinszteljük üvegesre. Ezután dobjuk rá az előkészített húst és süssük fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, fűszerpaprikát, sűrített paradicsomot, csípős paprikakrémet és a vizet.

A pörköltet főzzük addig, amíg teljesen megpuhul a hús, a szaftja jó sűrű lesz, ezután keverjük hozzá a paprikákat és a paradicsomot. Főzzük 4-5 percig, utána keverjük hozzá a szalonnát, főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.

A cigánypörkölt mellé kínáljunk nokedlit, tarhonyát vagy kenyeret.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon