Csirkével és paradicsommal töltött cukkinicsónak: pirult sajt borítja

toltott-cukkini2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon tartalmas, mégsem nehéz a töltött cukkini, ha nem kívánod a zsíros, túl fűszeres ételeket, ez a recept a tökéletes választás.

A töltött cukkini nem véletlen népszerű étel, a közönségkedvenc zöldség tökéletesen alkalmas a töltésre, ráadásul mivel viszonylag semleges az íze, rengetegféleképpen ízesíthető. 

Ha eddig csak a darált húsos verziót próbáltad, teszteld le ezt a csirkés-paradicsomosat is! A vajpuhára főtt húst krémsajttal és házi paradicsomszósszal kevertük egybe, de a sok friss zöldfűszer sem hiányzik belőle. Bár a töltelék krémes, a cukkini teteje roppanós, úgyhogy ne hagyd le róla a ropogós morzsát és a pirult sajtot, úgy lesz tökéletes.

Ebben a receptben a cukkini húsára nincs szükség, ki kell kanalazni, de ki ne dobd! Isteni cukkinikrémleves készülhet belőle, de lereszelve még tócsnit, sőt süteményt is készíthetsz belőle.

Csirkés-paradicsomos cukkinicsónak

toltott-cukkini

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 db cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 900 g paradicsom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 db csirkemellfilé
  • 0.5 tk oregánó
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 csokor bazsalikom
  • 120 g krémsajt
  • 40 g zsemlemorzsa
  • 120 g mozzarella
  • 250 ml alaplé
Recept idők

Elkészítés:

Az egész csirkemellfiléket tisztítsuk meg, majd alaplében vagy vízben főzzük puhára. Utána két villa segítségével szedjük szálaira.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk össze kis kockákra.

Forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben: a hagymát dinszteljük benne puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után mehet rá a paradicsom is. A serpenyőt fedjük le, majd hagyjuk főni a paradicsomot, míg össze nem esik, ki nem engedi a levét. Ekkor vegyük le a fedőt, majd egy krumplinyomóval törjük össze a paradicsomot.

Keverjük bele a sűrített paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről.

A szálakra szedett csirkéhez adjuk hozzá a krémsajtot, majd 1 merőkanálnyit a paradicsomszószból. Kóstoljuk meg az így kapott keveréket, még sóval, illetve oregánóval ízesítsük. Keverjük bele az összeaprított bazsalikomot és petrezselymet is.

A cukkinikat vágjuk hosszában félbe, majd kanalazzuk ki a húsukat, csak egy kis peremet hagyjunk.

A cukkinicsónakokat kenjük le olajjal, sózzuk, borsozzuk, tegyük őket egy mélyebb sütőtálba. 

A csirkés keveréket oszlassuk el a cukkinik között, majd kanalazzunk mindre a maradék paradicsomszószból. A tetejüket szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt mozzarellával.

Az alaplevet öntsük a betöltött cukkinik köré, majd fedjük le fóliával a sütőtálat. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a cukkini megpuhul. Utána fólia nélkül tegyük vissza még pár percre, míg a sajt megpirul a tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük