
Csirkével és paradicsommal töltött cukkinicsónak: pirult sajt borítja

Nagyon tartalmas, mégsem nehéz a töltött cukkini, ha nem kívánod a zsíros, túl fűszeres ételeket, ez a recept a tökéletes választás.
A töltött cukkini nem véletlen népszerű étel, a közönségkedvenc zöldség tökéletesen alkalmas a töltésre, ráadásul mivel viszonylag semleges az íze, rengetegféleképpen ízesíthető.
Ha eddig csak a darált húsos verziót próbáltad, teszteld le ezt a csirkés-paradicsomosat is! A vajpuhára főtt húst krémsajttal és házi paradicsomszósszal kevertük egybe, de a sok friss zöldfűszer sem hiányzik belőle. Bár a töltelék krémes, a cukkini teteje roppanós, úgyhogy ne hagyd le róla a ropogós morzsát és a pirult sajtot, úgy lesz tökéletes.
Ebben a receptben a cukkini húsára nincs szükség, ki kell kanalazni, de ki ne dobd! Isteni cukkinikrémleves készülhet belőle, de lereszelve még tócsnit, sőt süteményt is készíthetsz belőle.
-
2023-09-19 08:52:01
-
2023-09-17 07:52:02
-
2023-09-14 09:36:01
Csirkés-paradicsomos cukkinicsónak

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 db cukkini
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 900 g paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- ízlés szerint só, bors
- 2 db csirkemellfilé
- 0.5 tk oregánó
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 csokor bazsalikom
- 120 g krémsajt
- 40 g zsemlemorzsa
- 120 g mozzarella
- 250 ml alaplé
Elkészítés:
Az egész csirkemellfiléket tisztítsuk meg, majd alaplében vagy vízben főzzük puhára. Utána két villa segítségével szedjük szálaira.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk össze kis kockákra.
Forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben: a hagymát dinszteljük benne puhára, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után mehet rá a paradicsom is. A serpenyőt fedjük le, majd hagyjuk főni a paradicsomot, míg össze nem esik, ki nem engedi a levét. Ekkor vegyük le a fedőt, majd egy krumplinyomóval törjük össze a paradicsomot.
Keverjük bele a sűrített paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk, főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről.
A szálakra szedett csirkéhez adjuk hozzá a krémsajtot, majd 1 merőkanálnyit a paradicsomszószból. Kóstoljuk meg az így kapott keveréket, még sóval, illetve oregánóval ízesítsük. Keverjük bele az összeaprított bazsalikomot és petrezselymet is.
A cukkinikat vágjuk hosszában félbe, majd kanalazzuk ki a húsukat, csak egy kis peremet hagyjunk.
A cukkinicsónakokat kenjük le olajjal, sózzuk, borsozzuk, tegyük őket egy mélyebb sütőtálba.
A csirkés keveréket oszlassuk el a cukkinik között, majd kanalazzunk mindre a maradék paradicsomszószból. A tetejüket szórjuk meg zsemlemorzsával és reszelt mozzarellával.
Az alaplevet öntsük a betöltött cukkinik köré, majd fedjük le fóliával a sütőtálat. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a cukkini megpuhul. Utána fólia nélkül tegyük vissza még pár percre, míg a sajt megpirul a tetején.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!