A ropogós házi leveles tészta receptje, adalékanyagok nélkül: le is fagyaszthatod a felesleget
A dédi még házilag készítette a leveles tésztát. Te is megpróbálhatod, és meglátod, az eredmény fenséges lesz.
Ez a csokis karácsonyfasüti az egyik legegyszerűbb és legaranyosabb desszert, amit az ünnepekre készíthetsz. Utolsó pillanatos vendégvárónak is tökéletes, hiszen a kész leveles tészta miatt fél órán belül összedobhatod, a munka többi részét pedig a sütő végzi.
A tésztába egy különleges, házi mogyorós csokikrém kerül, ami tejtermékek nélkül készül, így laktózérzékenyként és vegánként is tökéletes választás. Ha azonban nincsen rá időd, akkor használj helyette más tetszőleges bolti csokikrémet, vagy ezt a garantáltan karácsonyi hangulatot árasztó spekulatius krémet – vele is mennyei lesz a süti.
Készítsük el a mogyorós csokikrémet az itt leírtak szerint, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Az egyik tésztalapot terítsük sütőpapírra, egyenletesen kenjük meg a csokikrémmel, majd borítsuk rá a másik lapot is. Óvatosan nyomkodjuk össze, hogy a levegőbuborékok távozzanak a lapok közül.
Éles késsel vágjunk belőlük 2-2.5 cm széles csíkokat, legyező alakban hajtogassuk össze őket úgy, hogy karácsonyfára hasonlítsanak (az egyik végüknél egyre hosszabb tésztarészeket hajtsunk össze), majd óvatosan szúrjuk át őket hurkapálcákkal. Ha csillagokkal is „feldíszítenénk” a karácsonyfákat, akkor egy csík tésztából vágjunk kis csillagokat, és azokat is szúrjuk a pálcákra.
Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk őket néhány percig hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu