Fűszeres olajban eltett, roppanós cukkini: olasz recept alapján

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olyasmi az olaszoknál ennek a zöldségreceptnek az esete, mint nálunk a savanyúk és más tartósított zöldségek, lecsók és zakuszkák, de ők nemcsak télen eszik, hanem folyamatosan, és nemcsak savanyú, hanem olajos is.

Toscanában ettünk ilyet hideg húsok mellé, forró, hőgutás estéken, amikor tényleg semmilyen vágyat nem éreztünk a meleg ételek iránt.

Erősebben fűszerezzünk

Nem csak cukkinit, padlizsánt és paprikát is eltesznek ezzel a módszerrel, mindegyik nagyon jó, de talán cukkiniből a legkevésbé ismert itthon. Mivel a cukkininek nagyon enyhe, lágy alapíze van, nem árt erősebben fűszerezni. 

Mivel ízesítsük?

Nagyon sokféle íz megy jól hozzá: a friss zöldek közül a kapor, a menta, a bazsalikom is jól működik vele, de mehet bele tarka bors, koriander, sőt, enyhébben csípős csilikkel is igazán finom lesz. 

A lényeg, hogy roppanós maradjon

A cukkinit egyetlen módon lehet elrontani: ha megpuhul. Éppen ezért fontos, hogy minél frissebb és apróbb példányokkal induljunk neki a feladatnak. A nagyobbak puhábbak és vizesebbek, nem lesz jó állaguk rövid hőkezelés után sem. Lehet őket hosszúkás, vékony szeletekben, de harmonikásra hajtogatva is eltenni, esetleg hasábokra vágva, kinek melyik verzió tetszik jobban.

Olajban eltett cukkini

cukkini-olajban - 1

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 1 kilogramm cukkini
  • 0.5 liter víz
  • 2 deciliter fehérborecet
  • 2 teáskanál
  • 2 deciliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket nagyon alaposan megmossuk és hasábokra vágjuk. Tálba tesszük és megsózzuk. Amíg állnak a sóban, felforraljuk a vizet és az ecetet. Beledobjuk a cukkinit és néhány percig főzzük, majd leszűrjük. Tiszta befőttesüvegekbe rakosgatjuk őket, közé fűszereket szórunk. Felöntjük olívaolajjal úgy, hogy egészen ellepje őket. Lezárjuk, majd néhány nap vagy hónap múlva esszük csak meg.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük