Szaftos húsgolyók édes-savanyú mártásban – Egyszerűen készül a mennyei ebéd
A puha húsgolyókat pikáns mártással érdemes kínálni, különleges és tartalmas ebédet vagy vacsorát készíthetsz így.
Még hónapokkal ezelőtt jött velem szembe ez a recept Instagramon, a Fitgreenmind oldalán. Azóta a mentett ötletek között várja, mikor készítem el, de végre erre is sor került.
A chili mennyiségét elnézve egy nagyon csípős ételre számítottam, de inkább egy kellemesen pikáns, picit savanykás, picit édes karfiol lett a végeredmény. Az erős paprika mellé ugyanis ananászlé és egy kevés ecet kerül, a kész sült karfiolt pedig érdemes meglocsolni friss citromlével is.
Hiába egy vega fogásról van szó, nagyon laktató, és valódi ízbomba. Míg a belseje puha és krémes lesz, kívül szépen rápirul a máz. Ha azt szeretnéd, hogy mindenhol átjárja a szósz a zöldséget, ne egészben, hanem rózsáira bontva süsd meg, igaz, úgy kevésbé lesz látványos.
Készítsük elő a karfiolt: vágjuk le a szárát, szedjük le a leveleit.
Forrósítsunk egy lábasban sós vizet. Tegyük bele az egész fej karfiolt, főzzük 8 percig. Utána szűrjük le, tegyük félre.
Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A chiliket vágjuk karikákra.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a chilit, 5-10 perc alatt dinszteljük puhára őket. Az utolsó 1 percben adjuk hozzá a fokhagymát is.
A dinsztelt zöldségeket tegyük egy aprítógépbe az ananászlével, ecettel, 2 ek. olajjal, fűszerekkel együtt. Pürésítsük le a hozzávalókat.
A karfiolt tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd oszlassuk el rajta a szószt. Fordítsuk meg, az alját is kenjük be vele. Próbáljunk meg a rózsák közé is juttatni belőle.
A lekent karfiolt állítsuk a talpára, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhul és szépen megpirul. (A sütési idő a karfiol nagyságától is függ.)
A kész karfiolt locsoljuk meg citromlével, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu