Krémes hummusz vörös lencséből: ínycsiklandó, fehérjebomba kence
Ha szereted a csicseriborsóból készült hummuszt, akkor ezt a vörös lencsés variációt is kedvelni fogod: az alapok nagyon hasonlóak, mindössze a fűszerezésük tér el kissé.
A falafel az egyik legnépszerűbb közel-keleti fogás, amely hagyományosan csicseriborsós alapból és a hozzáadott fűszerekből készül. Számos változata létezik, a cukkinis és a répás csak kettő a sok közül. Most pedig egy édesburgonyával kombinált verziót hoztam, amely egyszerre szaftos, fűszeres és pikáns, röviden: csak szeretni lehet.
A klasszikus csicseriborsós alap itt is megmarad, és ahhoz jön egy szép adag krémesre pürésített édesburgonya. Az édesburgonyát kockákra vágva is megfőzheted, vagy akár egészben, sütőben is sütheted.
Az utóbbi opciónak az az előnye, hogy sem a pucolással, sem a darabolással nem kell időt töltened, és az édesburgonya is krémesebb marad. Mivel azonban a recepthez csak egy nagyobb darabra van szükség, süss meg vele együtt még néhányat, és használd fel más édesburgonyás ételekhez. Így jobban megéri bekapcsolni a sütőt.
Az édesburgonyát készítsük elő és süssük meg az itt leírtak szerint. Ha megsült és kissé kihűlt, húzzuk le a héját, és egy villával pürésítsük.
A hagymát és a fokhagymát 2-3 perc alatt dinsztejük üvegesre az olívaolajon, majd tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, a zabpehelylisztet, a köményt, a paprikát, a sót, a borsot és a chilit. Dolgozzuk egészen apróra, de fontos, hogy ne legyen teljesen pürés.
Adjuk az édesburgonyához, kanalazzuk hozzá a paradicsompürét és a koriandert (vagy petrezselymet), és dolgozzuk össze. 1 órát (vagy akár egy egész éjszakát) pihentessük hűtőben.
Ha a massza eléggé sűrűnek tűnik, nedves kézzel formázzunk belőle 18-20 egyforma golyót, és annyi forró olajban, amennyi ellepi, 4-5 perc alatt süssük ropogósra őket.
Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk, hogy lecsepegjenek. Ezzel a krémes házi hummusszal, pitával és friss zöldségekkel fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu