Puha, édesburgonyás gofri: tökéletes harapnivaló egész napra

6
Nyomtatás
Edesburgonyas-gofri-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezt az édesburgonyás gofrit édes és sós változatban is elkészítheted, attól függően, hogy mivel ennéd: bármelyik opciót is választod, egy szaftos és puha harapnivalót kapsz.

A gofri az egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb harapnivaló, amit kezdőként is bátran elkészíthetsz, ha van hozzá gofrisütőd. Ez a változat abból a szempontból rendhagyó, hogy a klasszikus hozzávalók mellé pürésített édesburgonya is kerül, így nemcsak a színe lesz érdekesebb, de az íze és az állaga is.

Tökéletes megoldás arra az esetre is, ha a gyerekek nem esznek elég zöldséget, hiszen így észrevétlenül csempészheted bele a tésztába a rostban gazdag alapanyagot. Készülhet a klasszikus, édes verzióban – ebben az esetben adhatsz hozzá kevés őrölt fahéjat és vaníliakivonatot is –, ám akár ki is hagyhatod belőle az édesítőt: így tökéletes kiegészítője lesz sós reggeliknek.

Édesburgonyás gofri

Edesburgonyas-gofri

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 300 g édesburgonya megpucolva, felkockázva
  • 150 ml szója- vagy más növényi ital
  • 2 ek. friss citromlé
  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 180 g finomliszt
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 ek. cukor (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A felkockázott édesburgonyát tegyük kisebb edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és kevés sóval, fedő alatt főzzük puhára 20 perc alatt. Szűrjük le, krumplinyomóval vagy villával pürésítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Adjuk hozzá a szójaitalt, a citromlevet és az olajat, és dolgozzuk egybe.

Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót és a cukrot (ha használunk), majd adjuk az édesburgonyás alaphoz, és keverjük csomómentesre. (Ne keverjük túl sokáig, mert a massza összeesik, és a gofrik tömörek lesznek.)

Hevítsünk fel egy gofrisütőt, kenjük ki vékonyan olajjal, kanalazzuk bele a masszát, és süssük aranybarnára. Mérettől és gofrisütőtől függően 6-8 gofrit fogunk kapni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon