Elronthatatlan gofrirecept – A vanília a tészta lelke
Az aranybarna édes vagy sós gofri kívül ropog, belül puha. A belgák kedvenc reggelije számos variációban hódít, szervírozhatjuk desszertként, a sós változatból akár szendvicset is készíthetünk.
A gofri az egyik legegyszerűbb, mégis legkedveltebb harapnivaló, amit kezdőként is bátran elkészíthetsz, ha van hozzá gofrisütőd. Ez a változat abból a szempontból rendhagyó, hogy a klasszikus hozzávalók mellé pürésített édesburgonya is kerül, így nemcsak a színe lesz érdekesebb, de az íze és az állaga is.
Tökéletes megoldás arra az esetre is, ha a gyerekek nem esznek elég zöldséget, hiszen így észrevétlenül csempészheted bele a tésztába a rostban gazdag alapanyagot. Készülhet a klasszikus, édes verzióban – ebben az esetben adhatsz hozzá kevés őrölt fahéjat és vaníliakivonatot is –, ám akár ki is hagyhatod belőle az édesítőt: így tökéletes kiegészítője lesz sós reggeliknek.
A felkockázott édesburgonyát tegyük kisebb edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi, és kevés sóval, fedő alatt főzzük puhára 20 perc alatt. Szűrjük le, krumplinyomóval vagy villával pürésítsük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Adjuk hozzá a szójaitalt, a citromlevet és az olajat, és dolgozzuk egybe.
Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót és a cukrot (ha használunk), majd adjuk az édesburgonyás alaphoz, és keverjük csomómentesre. (Ne keverjük túl sokáig, mert a massza összeesik, és a gofrik tömörek lesznek.)
Hevítsünk fel egy gofrisütőt, kenjük ki vékonyan olajjal, kanalazzuk bele a masszát, és süssük aranybarnára. Mérettől és gofrisütőtől függően 6-8 gofrit fogunk kapni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu