Eggs Benedict: amikor a tojás olyan elegáns, hogy kell mellé pezsgő is

eggs benedict cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Különösebb túlzás nélkül állítom, hogy ez a legcsodálatosabb reggeli a világon. Pedig nagyon szeretek reggelizni, és a tojást is úgy szeretem, mint Gombóc Artúr a csokoládét, tükörtojás, rántotta, buggyantott és minden egyéb formájában.

De az Eggs Benedict mindet felülmúlja. Itt a kulcs a csodálatos egymásra rétegződésben rejlik. A következőkből épül fel a világ legelegánsabb tojásos reggelije: angol muffin, ami gyakorlatilag egy zsemleféleség megpirítva. Ezen nyugszik egy szelet pirított bacon vagy füstölt lazac, amire buggyantott tojás kerül, rá pedig egy nagy kanál hollandi mártás. Ha épp nincs időnk hozzá muffint sütni, jófajta kovászos kenyér is megteszi, most mi is így ettük.

Gyors hollandi

A hollandi mártás a legcsodálatosabb szósz, ami vaj és tojássárgája langyos, sűrű, krémes emulziója, a legjobb, ami a két alkotóelemből kijöhet. Sokak szemében nagy mumus, pedig a turmixgépes módszerrel pofonegyszerűen, három perc alatt elkészíthető. 

Aki pedig azt mondja, hogy bolond lesz vasárnap reggel tojást buggyantani és hollandit turmixolni, az túl nagy nehézségeket lát bele a feladatba, pedig becsületszavamra, az egész reggeli megvan húsz perc alatt. A hollandi körülbelül öt perc alatt van kész, a tojás három percet vesz igénybe, közben pedig kisütni pár szelet szalonnát már igazán nem nagy cucc. 

Pezsgővel az igazi

Azt már csak igazán halkan merem megjegyezni, hogy aki iszik mellé egy pohár pezsgőt is, annak nagyon igaza van, de csak akkor, ha van lehetősége utána azonnal visszafeküdni az ágyba és továbbaludni. 

Eggs Benedict

eggs-benedict kicsi

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab zsemle/english muffin/kenyérszelet
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál hollandi mártás
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat egyenként pohárba ütjük, majd forró vízbe dobva három perc alatt elkészítjük, kihalásszuk, félretesszük. A fent linkelt leírás alapján hollandi mártást készítünk, félretesszük. Egy forró serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnát, majd a visszamaradt zsírban megpirítjuk a félbevágott muffinokat vagy zsömléket is. A tányérra tesszük, ráfektetjük a szalonnát, erre óvatosan a tojást, majd meglocsoljuk mártással. Azonnal, langyosan tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük