![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Eggs Benedict: amikor a tojás olyan elegáns, hogy kell mellé pezsgő is
![eggs benedict cover](https://kep.index.hu/1/0/3079/30795/307950/30795081_2364171_62c94c04bd02d04588bf68cb16ea7ee9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Különösebb túlzás nélkül állítom, hogy ez a legcsodálatosabb reggeli a világon. Pedig nagyon szeretek reggelizni, és a tojást is úgy szeretem, mint Gombóc Artúr a csokoládét, tükörtojás, rántotta, buggyantott és minden egyéb formájában.
De az Eggs Benedict mindet felülmúlja. Itt a kulcs a csodálatos egymásra rétegződésben rejlik. A következőkből épül fel a világ legelegánsabb tojásos reggelije: angol muffin, ami gyakorlatilag egy zsemleféleség megpirítva. Ezen nyugszik egy szelet pirított bacon vagy füstölt lazac, amire buggyantott tojás kerül, rá pedig egy nagy kanál hollandi mártás. Ha épp nincs időnk hozzá muffint sütni, jófajta kovászos kenyér is megteszi, most mi is így ettük.
Gyors hollandi
A hollandi mártás a legcsodálatosabb szósz, ami vaj és tojássárgája langyos, sűrű, krémes emulziója, a legjobb, ami a két alkotóelemből kijöhet. Sokak szemében nagy mumus, pedig a turmixgépes módszerrel pofonegyszerűen, három perc alatt elkészíthető.
Aki pedig azt mondja, hogy bolond lesz vasárnap reggel tojást buggyantani és hollandit turmixolni, az túl nagy nehézségeket lát bele a feladatba, pedig becsületszavamra, az egész reggeli megvan húsz perc alatt. A hollandi körülbelül öt perc alatt van kész, a tojás három percet vesz igénybe, közben pedig kisütni pár szelet szalonnát már igazán nem nagy cucc.
Pezsgővel az igazi
Azt már csak igazán halkan merem megjegyezni, hogy aki iszik mellé egy pohár pezsgőt is, annak nagyon igaza van, de csak akkor, ha van lehetősége utána azonnal visszafeküdni az ágyba és továbbaludni.
Eggs Benedict
![eggs-benedict kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3079/30795/307953/30795305_3a06a7532c620b09e9453ad0cab3b420_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab zsemle/english muffin/kenyérszelet
- 2 szelet füstölt szalonna
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál hollandi mártás
Elkészítés:
A tojásokat egyenként pohárba ütjük, majd forró vízbe dobva három perc alatt elkészítjük, kihalásszuk, félretesszük. A fent linkelt leírás alapján hollandi mártást készítünk, félretesszük. Egy forró serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnát, majd a visszamaradt zsírban megpirítjuk a félbevágott muffinokat vagy zsömléket is. A tányérra tesszük, ráfektetjük a szalonnát, erre óvatosan a tojást, majd meglocsoljuk mártással. Azonnal, langyosan tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!