Fahéjas sütőtöklekvár: télen is van mit befőzni

Fahejas-sutotoklekvar-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a sütőtököt, akkor mindenképp próbáld ki lekvárként is: fahéjjal és naranccsal lesz az igazi!

Zárd a sütőtökszezont ezzel a fahéjas-citrusos lekvárral, amelyet kenyérre kenve, süteményekbe sütve vagy akár a reggeli zabkásáddal is fogyaszthatsz. És mivel nagyon mutatós, még gasztroajándéknak is adhatod, hiszen finom és ötletes meglepetés lehet az ínyenc nassolnivalók kedvelőinek.

A teljes folyamat a sütőtök előkészítésével indul: ha nem vagy benne jártas, akkor ebben a cikkben olvashatod el, miként lesz a legfinomabb. A sütést követően pedig ugyanúgy kell vele bánni, mint ha bármilyen más gyümölcsből készítenéd a lekvárt: a főzés után adagold üvegekbe, és kihűlésig mehet is száraz dunsztba.

Fahéjas sütőtöklekvár

Fahejas-sutotoklekvar

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagyobb bionarancs leve és reszelt héja
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 50 dkg cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és alufólia alatt, 50-60 perc alatt süssük puhára.

Hagyjuk néhány percig hűlni, majd húzzuk le a héját, tegyük közepes edénybe, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve főzzük 30 percig. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.

Botmixerrel pürésítsük selymesre, és kanalazzuk 3 közepes méretű, tiszta befőttesüvegbe. Csavarjuk rá a tetejüket, és kihűlésig tegyük száraz dunsztba. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük