Krémes sütőtökpuding őszi fűszerekkel: nem győzöd majd kanalazni
Egyszerűen készül, gyors és mennyeien krémes. Ez a desszert garantáltan feldobja a ködös őszi napokat.
Zárd a sütőtökszezont ezzel a fahéjas-citrusos lekvárral, amelyet kenyérre kenve, süteményekbe sütve vagy akár a reggeli zabkásáddal is fogyaszthatsz. És mivel nagyon mutatós, még gasztroajándéknak is adhatod, hiszen finom és ötletes meglepetés lehet az ínyenc nassolnivalók kedvelőinek.
A teljes folyamat a sütőtök előkészítésével indul: ha nem vagy benne jártas, akkor ebben a cikkben olvashatod el, miként lesz a legfinomabb. A sütést követően pedig ugyanúgy kell vele bánni, mint ha bármilyen más gyümölcsből készítenéd a lekvárt: a főzés után adagold üvegekbe, és kihűlésig mehet is száraz dunsztba.
A sütőtököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és alufólia alatt, 50-60 perc alatt süssük puhára.
Hagyjuk néhány percig hűlni, majd húzzuk le a héját, tegyük közepes edénybe, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve főzzük 30 percig. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.
Botmixerrel pürésítsük selymesre, és kanalazzuk 3 közepes méretű, tiszta befőttesüvegbe. Csavarjuk rá a tetejüket, és kihűlésig tegyük száraz dunsztba. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Fotók: Getty Images