Fekete-erdő torta pohárban: friss meggyel készül a hideg desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Meggyszezonban kötelező friss gyümölccsel készíteni, legalább olyan finom, ha nem még jobb, mint az eredeti tortarecept.
Bár pohárdesszertről van szó, nem mondanám azt, hogy sokkal egyszerűbb, mint az eredeti recept, az viszont biztos, hogy látványosabb. Tökéletes vendégváró, és bár több ponton eltér a klasszikus recepttől, a szó legjobb értelmében teszi ezt.
Az alapja brownie, egy nagyon kakaós, vajas tészta, ami akkor finom igazán, ha picit ragacsos, szaftos marad. A meggyes réteg sem a megszokott, ugyanis narancslével kell összefőzni a gyümölcsöt - bár nem az eredeti recept része, de érdemes egy kis rumot is csempészni bele. Ha már az eddigieken csavartunk, a tejszínhabos rész sem maradhat ki, a habtejszín mellé ugyanis mascarpone is kerül. Aki szeretné, még olvasztott csokival is nyakon öntheti.
Fekete-erdő pohárdesszert
Hozzávalók 6 pohárhoz
Csokis tészta:
- 170 gramm vaj
- 90 gramm cukrozatlan kakaópor
- 2 evőkanál kávé
- 300 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 180 gramm liszt
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Meggyes réteg:
- 400 gramm magozott meggy
- 125 milliliter narancslé
- 2 teáskanál keményítő
Tejszínes réteg:
- 225 gramm mascarpone
- 160 milliliter habtejszín
- 30 gramm porcukor
Elkészítés:
Kakaós tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x33 cm-es tepsit.
A puha vajat, a kakaóport és a kávét keverjük össze egy tűzálló tálban, majd helyezzük vízgőz fölé. Keverjük addig, míg minden el nem olvad és egynemű nem lesz a massza. Húzzuk le a tűzről, majd hagyjuk picit hűlni.
Egy nagy tálban keverjük habosra a cukrot, a tojásokat és a vaníliát. Öntsük a tojásos masszát a kakaóshoz, közben folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon. Kisebb részletekben keverjük hozzá a sóval és sütőporral kikevert lisztet is.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, kb. 18-25 percig süssük, nem szabad kiszárítani, inkább olyan lesz, mint a brownie. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kisebb kockákra.
Meggyes rész:
A kimagozott meggyet és a narancslé nagy részét öntsük egy kis lábasba, majd közepes lángon 5 percig melegítsük. A maradék narancslében keverjük el a keményítőt, majd adjuk a meggyhez. Vegyük lejjebb a lángot, majd további 5 percig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, majd teljesen hűtsük ki.
Tejszínes rész:
A habtejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban keverjük habosra a mascarponét a porcukorral. Óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is, ha szükséges, robotgéppel még egyszer menjünk át rajta.
Összeállítás:
Készítsünk elő 6 poharat vagy tálkát. (A pohár méretétől függően lehet, hogy több/kevesebb adag lesz.) Rétegezzük a kakaós tésztát, a meggyet és a tejszínt, míg el nem fogynak. Fogyasztás előtt legalább 1 órára tegyük őket a hűtőbe.
Fotó: Getty Images