Hányféleképpen készülhet a lecsó? Így lesz a legfinomabb az alap
Kenyérrel tunkolva vagy nokedlire szedve káprázatos a lecsó, mindenkinek van egy bevált receptje, amit otthonról hozott, váltig állítva, az övé a legjobb.
A legtöbb nemzet büszkélkedhet saját lecsóval. Az izgalmas változatok közt az izraeli, a shakshuka nagy kedvenc, melyet kenyérrel vagy pitával szokás kínálni.
A legtöbb shakshukareceptben harissa csípős fűszerkeveréknek is jut hely: ez az ízesítő a közel-keleti és az észak-afrikai konyhában nagyon népszerű. Ha esetleg nem sikerül hozzájutnod, akkor te is összeállíthatod: a fűszerkeverék koriandert, chilit, fokhagymát, mentát és római köményt tartalmaz.
A zöldségeket tisztítsuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel.
Egy magas falú serpenyőben vagy edényben egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a hagymát és a paprikát. Körülbelül 8 perc múlva a paradicsomot és a fokhagymát is keverjük a zöldségekhez. Ezután keverjük hozzá a paradicsompassatát, erős paprikakrémet és a fűszereket.
A lecsót főzzük 5-8 percig alacsony láng felett, majd a tojásokat üssük bele, és lefedve, 8-10 perc alatt főzzük készre. Ezután a feta sajtot is adjuk hozzá.
A lecsót friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu