Krémes mártogatós sok zöldfűszerrel: benne van a nyár legjava
Zöldhagyma, petrezselyem és fokhagyma ízesíti, a krémességről pedig egy különleges, tejmentes kombináció gondoskodik.
Ez a briós az elterjedtebb változatokkal szemben sósan készül, és lekvár vagy más édes töltelék helyett fokhagyma és zöldfűszerek kerülnek a tésztájába. Az aromás ízesítőktől mesésen illatosra sül, így akár egy egyszerű szendvicskrém vagy mártogatós is elég lesz mellé, hiszen önmagában gondoskodik a kerek ízvilágról.
Amellett, hogy kenyér vagy zsemle helyett reggelire fogyasztod, leves vagy főzelék mellé is szuperül beillik, sőt fűszervajjal előételként is felszolgálhatod. Az elkészítése egyszerű: mindössze a kelesztés vesz igénybe kissé több időt, de azt leszámítva mindössze fél óra a tényleges munka vele.
Egy kis edényben keverjük a meleg vízhez a cukrot, és szórjuk bele az élesztőt. Keverjük össze, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson.
Egy nagyobb tálban keverjük a lisztekhez a sót, 3 evőkanál olívaolajat, 2 gerezd fokhagymát, a zöldfűszereket és a felfutott élesztőt, majd gyúrjuk össze, és 8-10 perc alatt dagasszunk belőle sima felületű, ruganyos tésztát.
Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le fóliával, és meleg helyen 1 óráig pihentessük.
Ha a tészta a kétszeresére nőtt, helyezzük át lisztezett felületre, és gyúrjuk át, majd osszuk 8 egyforma részre. Minden részből nyújtsunk 20-22 cm hosszú csíkot, és kössünk csomót belőlük. A kilógó végeket rejtsük el, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük őket aranybarnára.
Közben a maradék 1 evőkanál olajat keverjük össze a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával, és kenjük meg vele a briósok tetejét. Tetszés szerint szórjuk meg reszelt (vegán) parmezánnal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu