
Ragacsos, fokhagymás-mézes csirkeszárny: öröm belőle minden falat

A csirkeszárny akkor a legfinomabb, ha a bőre ropogós, a húsa omlós, és ínycsiklandó ragacsos máz borítja be.
A csirkeszárny egy sokak által méltatlanul mellőzött húsrész, pedig érdemes adni neki egy esélyt, mert olcsóbban szerezhető be, mint a melle vagy combja, nagyon szaftos, és ha jól készítik, igazán ízletes is.
Hogy a bőre jó pirult legyen, szórj rá egy kevés sütőport, ettől a titkos hozzávalótól lesz kívül ropogós, belül omlós a szárny.
Természetesen a máznak is kulcsszerepe van: a ragacsos mézes-fokhagymás szósz teszi fel az i-re a pontot, ettől lesz ízletes a hús. A méz édességét egy kevés szójaszósszal ellensúlyoztuk, ebből igyekezz sűrűbb, jó minőségűt beszerezni.
-
2023-08-20 08:36:01
-
2023-07-30 07:50:02
-
2023-07-07 07:32:01
Fokhagymás-mézes csirkeszárny

Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 500 g csirkeszárny
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk fűszerpaprika (füstölt)
- 0.5 tk fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
Máz:
- 1 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek szójaszósz
- 3 ek méz
- 1 ek keményítő
- 3 ek víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze egy kis tálban a paprikát, fokhagymaport, sütőport, majd szórjuk a csirkeszárnyakra, forgassuk velük össze.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Oszlassuk el rajta a csirkeszárnyakat, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg ropogósak nem lesznek.
A sütés utolsó 5 percében kezdjük el a szószt: az olívaoalajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Fél perc után öntsük fel a szójaszósszal, keverjük bele a mézet.
Közben a keményítőt keverjük össze a vízzel.
Mikor forr a szójaszószos keverék, öntsük bele a keményítős vizet, majd melegítsük össze, míg besűrűsödik.
A csirkeszárnyakat forgassuk a kész szószba, majd rögtön kínáljuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!