Ragacsos, fokhagymás-mézes csirkeszárny: öröm belőle minden falat

fokhagymas-mezes-csirkeszarny2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirkeszárny akkor a legfinomabb, ha a bőre ropogós, a húsa omlós, és ínycsiklandó ragacsos máz borítja be.

A csirkeszárny egy sokak által méltatlanul mellőzött húsrész, pedig érdemes adni neki egy esélyt, mert olcsóbban szerezhető be, mint a melle vagy combja, nagyon szaftos, és ha jól készítik, igazán ízletes is.

Hogy a bőre jó pirult legyen, szórj rá egy kevés sütőport, ettől a titkos hozzávalótól lesz kívül ropogós, belül omlós a szárny.

Természetesen a máznak is kulcsszerepe van: a ragacsos mézes-fokhagymás szósz teszi fel az i-re a pontot, ettől lesz ízletes a hús. A méz édességét egy kevés szójaszósszal ellensúlyoztuk, ebből igyekezz sűrűbb, jó minőségűt beszerezni.

Fokhagymás-mézes csirkeszárny

fokhagymas-mezes-csirkeszarny

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 500 g csirkeszárny
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk fűszerpaprika (füstölt)
  • 0.5 tk fokhagymapor
  • ízlés szerint só, bors

Máz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek szójaszósz
  • 3 ek méz
  • 1 ek keményítő
  • 3 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk. 

Keverjük össze egy kis tálban a paprikát, fokhagymaport, sütőport, majd szórjuk a csirkeszárnyakra, forgassuk velük össze.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Oszlassuk el rajta a csirkeszárnyakat, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg ropogósak nem lesznek.

A sütés utolsó 5 percében kezdjük el a szószt: az olívaoalajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a zúzott fokhagymát. Fél perc után öntsük fel a szójaszósszal, keverjük bele a mézet. 

Közben a keményítőt keverjük össze a vízzel.

Mikor forr a szójaszószos keverék, öntsük bele a keményítős vizet, majd melegítsük össze, míg besűrűsödik.

A csirkeszárnyakat forgassuk a kész szószba, majd rögtön kínáljuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük