Tartalmas ebéd gnocchival: a krémesre sült fokhagymától karakteres

Sutotokos-rozmaringos-gnocchi-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a gnocchi annyira különleges, hogy egyetlen adag biztosan nem lesz elég belőle: igazi fűszeres, tartalmas finomság, amit csak szeretni lehet.

Ez a fogás a sütőtökös gnocchi ötletével együtt született, hiszen már régóta szerettem volna kipróbálni a krumplis klasszikustól eltérő változatokat is. Így készült el ez az őszies, sütőtökös alap, mellé pedig a minden képzeletet felülmúló krémes-fűszeres szósz zöldségekkel.

A szósz több szempontból is különleges. Egyrészt a fokhagyma nem egy-, hanem kétféle változatban kerül bele: olajon pirulva és sütőben karamellizálva. Utóbbi krémesre sül, és pürésítve kerül az ételbe, amitől egy különleges, pluszaromát kap a fogás. Másrészt a szósz – és nem mellesleg a feltét is – csupa növényi hozzávalót tartalmaz, így vegánként is bátran fogyaszthatod.

Bár a recept és a felhasznált fűszerek a legjobban a kissé édes sütőtök ízvilágával harmonizálnak, az év más időszakában (sütőtök hiányában) klasszikus krumplissal vagy ezzel az édesburgonyás gnocchival is érdemes kipróbálni.

Fokhagymás-rozmaringos gnocchi

Sutotokos-rozmaringos-gnocchi

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.5 adag gnocchi a leírás szerint
  • 3 ek olívaolaj
  • 13 gerezd fokhagyma
  • 3 marék bébispenót
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 2 szál friss rozmaring apróra vágva
  • 300 g koktélparadicsom félbevágva
  • 200 ml növényi főzőkrém (zab vagy kókusz)
  • 2 ek pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a gnocchit: a sütőtökös változatot az itt leírtak szerint vagy a klasszikus verziót az ebben a receptben bemutatott módon. A kifőtt gnocchit szűrjük le. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 2 evőkanálnyi olajat, és pirítsuk benne aranybarnára. Szedjük egy tányérba, és tegyük félre.

Közben pucoljuk meg a fokhagymát, 10 gerezdet csomagoljunk alufóliába, és 30-35 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.

A maradék 3 gerezdet vágjuk apróra, és 1 evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a bébispenótot, és közepes hőfokon 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rozmaringot és a paradicsomot, és újabb 2 percig pirítsuk.

Közben a megsült fokhagymát egy villával pürésítsük krémesre, keverjük hozzá a főzőkrémet, és öntsük a spenótos keverékre. Adjuk hozzá a lepirult gnocchit is, alaposan keverjük össze, és vegyük le a tűzről. Pirított fenyőmaggal megszórva, még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük