Az ünnepi asztal sztárja a pulyka: mutatjuk, hogy készítsd el
Egyben sütve, töltve vagy baconnel körbetekerve, a pulykából sokféle finomság készülhet, melyek kifejezetten az ünnepnapokra ajánlottak.
A pulyka a legtöbb családban kötelező karácsonykor, általában a melle vagy a combja kerül terítékre, ám ha igazán különleges sülttel szeretnéd elkápráztatni a családot, akkor egészben süsd meg. Az egyben sült pulyka elkészítése időigényes, de megéri rászánni a perceket.
A sült pulyka mindenféle töltelék nélkül is finom, de karácsonykor érdemes kicsit feldobni az alapreceptet. A húshoz remekül illik a gesztenye, de hogy igazán gazdag legyen az ünnepi étel, még darált hús és aszalt áfonya is kerül bele. A különleges tölteléket a pulyka bőre alá is betöltheted, ha szeretnéd, illetve pulykamellbe vagy -combba töltve is tökéletes.
Először a tölteléket készítsük el. A szikkadt zsemléket tegyük tálba, öntsük rá a tejet, és hagyjuk állni néhány percig.
Az aszalt áfonyát aprítsuk fel, tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a darált húst, a finomra vágott zellerszárat, hagymát, gesztenyét, vajat és a kinyomkodott zsemlét. A tölteléket fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával és rozmaringgal, majd az egészet dolgozzuk alaposan össze.
A pulyka bőrét óvatosan lazítsuk fel, majd kenjünk alá bőven vajat, utána kívülről is kenjük be vajjal. A pulyka belső üregét alaposan sózzuk, majd a tölteléket töltsük bele. Ezután a combjánál kötözzük össze.
A húst helyezzük tepsire, és öntsünk alá fehérbort. A pulykát kevés olajjal is locsoljuk meg, majd alufóliával fedjük le, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 120 percre.
Ezután vegyük le a fóliát, emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, és toljuk vissza a pulykát a sütőbe. A pulykát süssük szép aranybarnára 40-50 perc alatt. (A sütési idő a sütőtől is függ, és a szárnyas mérete is számít. Kisebb pulyka esetében 20 perc is elég lehet, nagyobbnál 1 órát is sülhet így a madár.)
Fotók: Getty Images
@sobors.hu